Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Vodeći svetski naučni portal rangirao Miodraga Stojkovića kao najeminentnijeg naučnika iz Srbije - | K-013 Portal

Vodeći svetski naučni portal rangirao Miodraga Stojkovića kao najeminentnijeg naučnika iz Srbije

miodrag stojkovic

Istraživački portal Research.com, vodeći svetski portal za naučnike, rangirao je profesora i genetičara Miodraga Stojkovića iz Leskovca na prvo mesto, kao najeminentnijeg naučnika iz Srbije.

Stojković je kazao da mu je bavljenje naukom bio dečiji san i da je zahvaljujući tome objavio više od 150 naučnih radova i uspešan je u svom poslu – naročito u oblastima embriologije, humane genetike, i biologije matičnih ćelija.

Jedan je od prvih naučnika u Evropi koji je sa profesorom Ekhardom Volfom i doktorom Valerijem Zakhartčenkom počeo intenzivno da se bavi kloniranjem domaćih životinja.

U oktobru 2002. godine Stojković je prešao u Njukasl u Engleskoj da bi radio sa ljudskim embrionalnim matičnim ćelijama.

Najpre je radio u Centru za humanu reprodukciju i prvi u Velikoj Britaniji uspeo je da dobije i u potpunosti okarakteriše novu liniju ljudskih embrionalnih matičnih ćelija.

Zahvaljujući svojim naučnim dostignućima, iskustvu i demonstraciji praktičkog izvodjenja projekta, u avgustu 2004. godine dobio je dozvolu vlade Velike Britanije da prvi u Evropi i počne sa dobijanjem ljudskih embrionalnih matičnih ćelija iz takozvanih kloniranih embriona.

Godine 2008. otvorio je u svom rodnom gradu Leskovcu Kliniku za lečenje steriliteta „Spebo“, koja i 14 godina kasnije uspešno postoji i pruža mogućnost bračnim parovima da postanu roditelji.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.