Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Za dostojanstven život potrebno četiri minimalca - | K-013 Portal
minimalac u srbiji, potrosacka korpa

Za dostojanstven život potrebno četiri minimalcaPregovori o minimalcu su počeli, sindikati traže da se minimalna zarada izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom i bude 43 hiljada dinara. Može li minimalac da zaštiti od siromaštva? U Centru za politike emancipacije izračunali su koliko je mesečno potrebno za pristojan i dostojanstven život - o plati je govorio Vladimir Simović iz te organizacije.

„Prethodno istraživanje u okviru kampanje Clean clothes koja se bavila položajem tekstilnih radnika u regionu jugoistočne Evrope, iz 2018. pokazala je da plata za život u Srbiji iznosi 98.000 dinara. Istraživanje je ponovljeno, ažurirani su podaci sa inflacijom u proteklom periodu, te se došlo do podatka da je plata za život 2021. godine trebalo je da iznosi 114.752 dinara. Nema podataka za ovu godinu“, kaže za N1 Simović.

Navodi da podatak za prošlu godinu govori o sumi koja može da zadovolji potrebe radnica i radnika i njihovih porodica, baš onako kako piše u Zakonu o radu, šta bi minimalna zarada trebalo da čini, a ne čini.

On kaže da je rađen obračun troškova hrane u regionu, preko toga se računaju i ostali troškovi-trošak stanovanja, odevanja, zdravstva, obrazovanja, ali i da ostane da se uštedi za nepredviđene troškove.

„Minimalna potrošačka korpa pokazuje koliko 30 odsto najsiromašnijih domaćinstava može da troši, ne pokazuje realne troškove. Navodi se da tročlana porodica ima 660 dinara dnevno za hranu, 128 dinara mesečno za obrazovanje, 1.500 dinara za zdravstvo, što je neadekvatan parametar. Minimalna zarada ne dobacuje ni do potrošačke korpe, a po Zakonu bi trebalo da se izjednače“, naglašava Simović.

Sindikati bi, kako kaže, morali da budu hrabriji u zahtevima, jer bi inflacija uskoro mogla da promeni i minimalnu korpu, a njihov zahtev je da minimalac bude 43.000 dinara.

On veruje da bi poslodavci mogli da isplaćuju veći minimalac jer je profit privrede u 2021. bio 6,5 milijardi evra, što je rast od 80 odsto.

Iako se suočavaju sa većim troškovima proizvodnje, oni su već povećali cene, podseća Simović iz Centra za politike emancipacije i dodaje da je veliki kontigent profita, a plate ostaju minimalne, pa se kriza svaljuje na ledja najsiromašnijih.

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.