Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Za pijane vozače kazna i do 2,5 miliona evra - | K-013 Portal

Za pijane vozače kazna i do 2,5 miliona evra

Kazne za pijane vozače

Pored zatvorskih i drugih kazni, kao što su oduzimanje dozvole, novčani penal ili kazneni bodovi, vozači koji pod uticajem alkohola izazovu saobraćajnu nesreću mogu da plate odštetu i do 2,5 miliona evra.

Ovo predviđa novi zakon o obaveznom osiguranju u saobraćaju, koji će se na jesen razmatrati u Skupštini Srbije.

Oni gube prava iz osiguranja, odnosno postaju takozvani regresivni dužnici prema osiguravajućem društvu, koje je oštećenoj strani isplatilo nadoknadu.

„U situaciji kada vozač pijan izazove saobraćajnu nezgodu, on će u krajnjoj instanci isplatiti kompletnu materijalnu i nematerijalnu štetu koju je pričinio. Ti iznosi mogu da budu višemilionski, a isplata može da traje i po nekoliko godina, čak i duže, i ne može se izbeći“, objašnjava Duško Jovanović, generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije za Večernje novosti.

Pijani vozač školuje decu nastradalog

On kaže da, ukoliko učesnik u saobraćaju pijan izazove nezgodu u kojoj pogine jedno lice, naknada štete po osnovu duševnih bolova za smrt bliske osobe može da iznosi i do 100.000 evra. Na tu naknadu imaju pravo svi članovi porodice. U slučaju da onaj ko je izazvao nezgodu ode u zatvor, štetu će platiti njegova porodica, ili će biti isplaćena iz njegove imovine, ili tek kad izađe iz zatvora, ali sa kamatom, koja znatno podiže ukupnu sumu. Ukoliko nastradali ima maloletnu decu — uračunaće se i troškovi njihovog školovanja.

„Osim porodice oštećenog, pijani vozač ugrožava i dovodi do ivice egzistencije i svoju porodicu“, kaže Jovanović.

I u nezgodama u kojima povređene osobe dožive teške telesne povrede sa umanjenim životnim i radnim sposobnostima, iznos naknade štete je višemilionski, veoma često i znatno veći od nezgode sa poginulima, jer se plaća i izgubljena zarada, a šteta koja nastaje zbog toga može da dostigne iznos od više stotina hiljada evra.

(Večernje novosti)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.