Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Za propuste države 200 miliona evra iz budžeta - | K-013 Portal

Za propuste države 200 miliona evra iz budžetaZa propuste države 200 miliona evra iz budžeta

Predlog budžeta za narednu godinu predviđa povećanje izdvajanja za plaćanje kazni i penala, koja će u 2020. godini premašiti 22 milijarde dinara i postaviti novi rekord, upozorio je Fiskalni savet.

To savetodavno telo pozvalo je Vladu Srbije da nađe strateški odgovor na ovaj problem, s obzirom da su se izdvajanja za kazne duplirale u odnosu na 2017. godinu, a da su se isti iznosi upetostručili od 2010. godine.

U svojim Ocenama predloženog budžeta za predstojeću godinu, Fiskalni savet navodi da je budžetska stavka kazni i penala trenutno jednak budžetskim plaćanjima poljoprivrednicima, dvostruko veća od subvencija za investitore i višestruko skuplja od svih investicija u zaštitu životne sredine.

Najveći deo izdataka predstavljaju odštete koje država mora da plati zbog povreda ugovora, poput onih za neizvršenu obavezu po osnovu koncesije za izgradnju autoputa Horgoš-Požega privatnim kompanijama, kojima je 2014. godine isplaćeno 1,6 milijardi dinara.

Iako je država navela da je deo predviđenih sredstava namenjen velikom sporu za obeštećenje Energo-Zelene, „izvesno je da je država izgubila još neki veliki sudski spor ili međunarodnu arbitražu", navodi Fiskalni savet.

Najveći izvor ove vrste upravo jesu odštete za povrede ugovora i tužbe investiora.
U dokumentu se navodi i da se za ovaj segment potrošnje godinama troši više nego što se planira budžetom, svake godine premaši okvir za milijarde dinara, što znači da će konačni iznos može biti još viši.

„Budžet i prateća dokumentacija još jednom ne prikazuju ni u osnovnim crtama razloge i slučajeve za isplatu visokih kazni po rešenju domaćih i inostranih sudova. Mogu se videti samo budžetski korisnici koji su nosioci ovih troškova, a iznosi su prikazani sumarno – kao zbirne vrednosti po razdelima budžeta", navodi se u oceni.

Najveće kazne i penale, prema predlogu budžeta, platiće Ministarstvo finansija (13,6 milijardi, sudovi (2,5 milijardi), Ministarstva unutrašnjih poslova, pravde i odbrane (svaki po više od milijardu).

(NE)

Tags: ,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.