Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Za sada nema poskupljenja suncokretovog ulja - | K-013 Portal

Za sada nema poskupljenja suncokretovog ulja

brnabić, ulje, poskupljenje, neće biti

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da u budžetu Srbije ima dovoljno sredstava da se poljoprivrednicima isplate subvencije koje su dogovorene i da za sada neće biti poskupljenja suncokretovog ulja.

Dodala je i da je cilj da se ušteda električne energije realizuje po planu pre krize, odnosno da se sprovode mere energetske efikasnosti.

Podsetila je, gostujući na TV Prva, da je Ministarstvo rudarstva i energetike pokrenulo subvencije za zamenu stolarije, vrata i prozora, kao i zamenu fasade, kako bi se podigla energetska efikasnost.

Na pitanje da li će mere štednje podrazumevati da se gasi ukrasna rasveta na ulicama, kako što je to slučaj u Severnoj Makedoniji, premijerka je kazala da mnogo turista posećuje Beograd za praznike upravo jer je jedan od najlepših i najsvetlijih gradova, te da bi takva odluka štetila turizmu.

Izrazila je nadu da Srbija neće biti u situaciju da sprovodi drastične mere štednje.

Kada je u pitanju najavljeno poskupljenje struje od 6,5 odsto bez pdv-a, premijerka je poručila da se to neće drastično odraziti na kućni budžet građana, s obzirom na to da je država obezbedila rast plata i penzija, ali i povećanje minimalne zarade.

Objasnila je da je naša zemlja ostvarila veliki napredak time što postepeno prelazi na zelenu energiju, ali da je energija koja se dobija iz vetra, sunca i hidroelektrana mnogo skuplja nego ona dobijena iz termoelektrana.

"Mi imamo instalisanih nešto više od 400 megavata iz vetra, oko 10 megavata iz sunca i nešto više od 150 megavata od malih hidroelektrana, ali je naknada koju plaćamo za zelenu energiju morala da se poveća, što budemo imali više zelene energije, to će i cena električne energije biti skuplja", navela je premijerka.

Takođe, dodala je da je najavljeno poskupljenje svakako i usklađivanje sa inflacijom.

Prema njenim rečima država balansira da poskupljenja budu minimalna i da ne utiču na kupovnu moć građana.

Za sada nema poskupljenja suncokretovog ulja

Premijerka je izjavila da u budžetu Srbije ima dovoljno sredstava da se poljoprivrednicima isplate subvencije koje su dogovorene i da za sada neće biti poskupljenja suncokretovog ulja.

Brnabić je rekla da vesti o poskupljenju ulja šire "tajkunski mediji", nezadovoljni zbog uspešnih dogovora između vlade i predstavnika poljoprivrednih proizvođača.

Zahvalila poljoprivrednicima na saradnji i spremnosti da se dođe do dogovora, te podsetila na rezultate tih sastanaka.

"Nismo ispunili sve zahteve, jer nikada nije moguće ispuniti sve zahteve, ali našli smo kompromis, a to je cena suncokreta od 73 dinara po kilogramu", kazala je premijerka za TV Prva.

Istakla je da su dogovorene i dodatne subvencije za gorivo od 20 dinara za 50 litara, kako bi se i tu smanjili troškovi proizvodnje poljoprivrednih proizvođača. Takođe, navela je da će se podići premija za mleko sa 10 na 15 dinara, što će važiti za jedan kvartal u 2022. godini, kada će se ponovo pregovarati sa i sa mlekarima i stoočarima.

Brnabić je ocenila da su dogovori sa poljoprivrednicima obezbedili jedinstvo i unutrašnju stabilnost pred izuzetno teške razgovore predsednika Aleksandra Vučića u Briselu.

Objasnila je da je lično zamolila poljoprivrednike da razgovaraju čitavu noć i da se do rešenja dođe u rekordnom roku, kako ih neko iz inostranstva ne bi zloupotrebio za destabilizaciju zemlje.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.