Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zaštitnik građana: Naknade javnih izvršitelja previsoke - | K-013 Portal

Zaštitnik građana: Naknade javnih izvršitelja previsoke

Zaštitnik građana: Naknade javnih izvršitelja previsoke

Zaštitnik građana Zoran Pašalić saopštio je da su naknade za rad javnih izvršitelja previsoke, čime se pretvaraju u svojevrsan vid kazne i posebno ugrožavaju građane lošeg materijalnog statusa.

„Nužno je stoga preispitati Javnoizvršiteljsku tarifu vodeći računa o opštim ekonomsko-socijalnim uslovima života, kako ne bi egzistencijalno ugrožavala građane", stoji između ostalog u Mišljenju Zaštitnika građana upućenog Komori izvršitelja i Ministarstvu pravde.

U saopštenju se navodi da se od početka rada izvršitelja 2012. godine najveći broj pritužbi koje je Zaštitnik građana primio na njihov rad odnosio na visinu tarife o nagradama i naknadama za rad izvršitelja, kao i dostavu pismena u postupku.

Donošenjem Javnoizvršiteljske tarife inicijalno propisane naknade za rad javnih izvršitelja su smanjene, međutim, zbog načina na koji su određene vrste naknada njihovi iznosi su i dalje previsoki.

Pašalić takođe naglašava da je potrebno uspostaviti efikasan mehanizam dostavljanja u postupku izvršenja koji će osigurati kako efikasnost u postupanju i sprovođenja izvršenja s jedne strane, tako i punu pravnu sigurnost za izvršnog dužnika s druge strane.

Takođe je važno da se u zakonskim okvirima izvrši standardizacija i ujednačavanje postupanja javnih izvršitelja prilikom dostavljanja, kako bi se obezbedilo njihovo jednoobrazno postupanje.

U cilju zaštite profesije i javnog interesa, Pašalić ističe da je neophodno ojačati mehanizme kontrole rada i odgovornosti javnih izvršitelja radi obezbeđivanja zakonitosti i pravilnosti njihovog rada, te dosledno i u potpunosti primenjivati propise kojima je regulisan nadzor nad njihovom radom.

(NE, Foto: Krov nad glavom)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.