Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zašto je krompir toliko poskupeo? - | K-013 Portal

Zašto je krompir toliko poskupeo?

krompir, cena krompira

Dok na svetskim berzama cene žitarica neprestano obaraju rekorde, u Srbiji je na vrh liste poljoprivrednih proizvoda koji su najviše poskupeli izbio krompir.

Iznenađujuće je da je ovo povrće u septembru u otkupu bilo 89 odsto skuplje nego u istom periodu 2020. godine.

Koji je razlog za ovako drastičan obrt posle prošlogodišnjeg apela proizvođača da je cena minimalna, a proizvodnja potpuno neisplativa?

Prema statističkim podacima, proizvođačke cene u agraru i ribarstvu povećane su za godinu dana 41,4 odsto u proseku. Ali poskupljenje krompira znatno je veće od rasta cena drugih poljoprivrednih proizvoda: pšenice (35,2), mesa (15 do 22 odsto) ili mleka, voća, jaja koji su u ovom periodu poskupeli svega jedan do šest odsto, piše Politika.



Prošle godine rod krompira bio je odličan, a cena niska dok je ove godine zbog suše desetkovan, što se odrazilo na bolje otkupne cene i zarade proizvođača posle nekoliko uzastopnih godina gubitaka, objašnjavaju stručnjaci.

"Ovakva situacija je pre svega posledica smanjenog roda u julu i avgustu. malo su i smanjene površine za 10 do 15 odsto jer je 2020. godina bila velika hiperprodukcija tako da je i manje krompira zasađeno u odnosu na prethodnu godinu", kaže za Politiku prof. Zoran Broćić s Poljoprivrednog fakulteta u Beovradu.

Uvozna carina na krompir trenutno je šest odsto. Bilo je predloga da budu više ali je pitanje, dodaje, da li bi to odgovaralo krajnjim kupcima jer bi se ovaj rast direktno odrazio na maloprodajne cene.

Prema njegovim rečima, kvalitet domaćeg krompira ove godine nije na zavidnom nivou jer je upravo suša ostavila danak u krupnoći i prinosima, a imamo i oštećenja od štetočina.

"Nažalost, ovaj iz uvoza izgleda lepo i zato je skuplji i to prolazi na tržištu. Cena domaćeg krompira stagnira, a u startu je izgledalo da će još da raste. Neuobičajeno rano je krenuo uvoz, već u septembru je bilo prvih isporuka", naglašava Broćić.

Srbija krompir uvozi mahom iz Francuske, Belgije, Holandije i Nemačke, četiri vodeća evropska proizvođača koji imaju veće tržišne viškove. Male količine, oko 4.500 do 5.000 tona se izveze, tako da se najveći deo domaćeg krompira u Srbiji pojede.

Mediji poslednjih dana prenose da ukrajinski krompir trenutno pravi pometnju na tržištu u Evropi. U toj zemlji on se može kupiti po najnižoj ceni u odnosu na države koje nisu članice EU u istočnoj Evropi. krompir u Ukrajini je 15 do 20 odsto jeftiniji nego prošle godine, ali s obzirom na poskupljenje u drugim zemljama regije, to je dovoljno da postane lider po niskim cenama.

Kako prenosi Agroklub, deo ukrajinskog krompira bi ove sezone mogao da uđe i na rusko tržište posredstvom beloruskih trgovaca.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.