Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zbog nekvalitetne pšenice, Srbija će uvoziti žito iz Mađarske - | K-013 Portal

Zbog nekvalitetne pšenice, Srbija će uvoziti žito iz Mađarske

Zbog nekvalitetne pšenice, Srbija će uvoziti žito iz Mađarske

Srbija će do kraja aprila uvesti oko 30.000 tona visokokvalitetne pšenice, jer ovogodišnje srpsko zrno ne zadovoljava visoke standarde domaćih mlinara i konditora, pišu „Novosti“ dodajući da je Vlada Srbije, na njihov zahtev, dozvolila uvoz pšenice bez carine.

Srpski uvoznici će, kako dodaje list, žito kupiti u Mađarskoj, a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da će firme koje se bave uvozom kupiti samo „oplemenjivače“ pšenice, jer su to, kako navodi, najkvalitetnija zrna koja postoje na tržištu.

„Naša pšenica trenutno ima prosečan kvalitet i ove godine je više od 50 odsto roda opredeljeno za stočnu hranu. Bile su kiše u aprilu i naše zrno nije toliko dobro. Zbog toga će se uvozna mešati sa našom koja je za ljudsku upotrebu, kako bi mlinari i konditori dobili onu koja može da zadovolji kvalitet“, kaže Nedimović za „Novosti“.

Nedimović dodaje da će srpski konditori i mlinari u Mađarskoj moći da kupe do 30.000 tona pšenice, što je oko jedan odsto od ukupne proizvodnje u Srbiji.

(Tanjug)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.