Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Železnice od prodaje starih šina zaradile 1,82 milijarde dinara - | K-013 Portal

Železnice od prodaje starih šina zaradile 1,82 milijarde dinara

prodaja, stare sine, zeleznica srbije, srbija

Novo rukovodstvo "Infrastruktura železnice Srbije" je prodajom starih šina prihodovalo 1,82 milijarde dinara, piše "Blic".

Ovaj otpad otkupile su kompanije "Metalfer Steel Mill" iz Sremske Mitrovice i "Eko Unija SN" iz Stare Pazove a ugovor, koji je potpisan 15. aprila, ima rekordnu vrednost ne samo na nivou kompanije već i u javnom sektoru Srbije u ovoj oblasti.

Taj rekord je ostvaren prodajom 40.000 tona starih šina, kolosečnog pribora, skretnica, skretničkih delova i ostalih metalnih delova, koji su godinama unazad za prethodna rukovodstva bili "beskorisna masa" koja je služila kao pokriće za neopravdane troškove skladištenja.

"Blic" je potvrdu svojih saznanja dobio i iz PR službe "Infrastruktura železnice".

"Tačno je da je Infrastruktura železnice Srbije potpisala ugovor o prodaji 40.000 tona sekundarnih sirovina sa planiranim prihodom od 1,83 milijarde dinara. Na ovaj način već u prvom kvartalu 2022. ostvaren je rekordan prihod od prodaje sekundarnih sirovina od svog osnivanja, zaključivši od početka godine ugovore ukupne vrednosti od oko 21 milion evra. Treba da se zna da je početna cena na ovoj javnoj prodaji bila 1,457 milijardi a ugovorena čak za 366 miliona više. Reč je o jednom od najvećih ugovora o prodaji sekundarnih sirovina, ne samo na železnici, već u poslovanju čitavog javnog sektora u Srbiji, koji je u pogledu poslovnih rezultata i transparentnosti u radu nakon postupka javne prodaje realizovan na najvišem nivou", kažu iz Infrastrukture.

Podsetimo da je u toku uklanjanje ukupno 435 kilometara starih pruga širom Srbije.

"Skoro 400 kilometara starih pruga, koje se odavno više ne koriste, nalazi se u Vojvodini. Na nekim od ovih pruga vozovi ne saobraćaju i preko četrdeset godina. Reč je o prugama čije funkcionisanje i održavanje ni na koji način nije bilo isplativo, a bilo kakve nove investicije i popravke nemaju ni ekonomsko, ni saobraćajno opravdanje", kažu u "Infrastrukturi železnice Srbije", preneo je ranije portal Zrenjaninski.

U ovom preduzeću ranije su naveli da će se demontiranjem i uklanjanjem starih železničkih infrastrukturnih kapaciteta, koji odavno više nisu u upotrebi, osloboditi oko 590 hektara zemljišta u infrastrukturnom i pružnom pojasu, u 26 opština širom Srbije.

To zemljište će lokalne samouprave moći da koriste za najrazličitije namene i u skladu sa svojim potrebama.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS