Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Aktivisti i osoblje zauzeli francuska pozorišta, traže ponovo otvaranje - | K-013 Portal
aktivisti zauzeli francuska pozorista

Aktivisti i osoblje zauzeli francuska pozorišta, traže ponovo otvaranjeDve velike francuske pozornice zauzeli su studenti dramske umetnosti i pozorišno osoblje zahtevajući ponovno otvaranje ustanova kulture, mesecima zatvorenih zbog zdravstvene krize.

Nekoliko desetina studenata drame ušlo je u utorak u Nacionalni teatar de la Kolin u Parizu, a drugi već danima „okupiraju“ drugu veliku scenu, Pozorište Odeon.

„Otvaranje je suštinski važno“ i „Bez kulture, život ide pravo u zid“ pisalo je na transparentima pred Teatrom de la Kolin.

Nekoliko desetina studenata demonstrira napolju, a 30 je dobilo dozvolu da uđe u to pozorište na istoku Pariza, kojim upravlja reditelj i dramski pisac Važdi Muavad.

La Kolin i Odeon su medju šest nacionalnih pozorišta Francuske.

Ministarka kulture Roselin Bašelo otišla je u subotu u Odeon i obećala da će ono nastaviti rad, ali u utorak je sindikat CGT Spectakl rekao da od toga nema ništa i da se nastavlja protest.

Protesta ima i u drugim, manjim pozorištima Francuske, odakle osoblje kolegama u Parizu nudi pomoć.

(Beta/AFP)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.