Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Amerika prva u svetu odobrila vakcine za zaštitu pčela - | K-013 Portal

Amerika prva u svetu odobrila vakcine za zaštitu pčela

vakcine, zastita pcela

Sjedinjene Američke Države su prva država u svetu koja je odobrila vakcinu za zaštitu pčela od američke gnilobe – bakterije koja slabi koloniju pčela napadom na njihove larve.

Ove nedelje, Ministarstvo poljoprivrede SAD (USDA) dalo je biotehnološkoj kompaniji "Dalan Animal Health" uslovno odobrenje za upotrebu vakcine. Pčele, kao ključni oprašivači, igraju značajnu ulogu u ekosistemu.
 
Direktorka pomenute kompanije Anet Klajzer nagovestila je da bi vakcina mogla da bude prekretnica u zaštiti medonosnih pčela.
 
Vakcina deluje tako što se neaktivna bakterija ubrizgava u matični mleč kojim se hrani matica, čije larve na taj način stiču imunitet. 
 
Prema USDA, pčelinje zajednice nestaju svake godine od 2006.
 
Prema Organizaciji Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu, oprašivači kao što su pčele, ptice i slepi miševi su odgovorni za trećinu svetskih useva.
 
Američka trulež je veliki izazov za pčelare, jer je veoma zarazna bolest i za nju nema leka. Jedini način za borbu protiv nje je spaljivanje zajednica zaraženih pčela zajedno sa košnicama i opremom i lečenje zajednica antibioticima. 
 
"Dalan Animal Health" očekuje da će vakcine biti u prodaji ove godine, piše BBC.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.