Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Austrija dobila novu vladu, kancelar Aleksander Šalenberg - | K-013 Portal

Austrija dobila novu vladu, kancelar Aleksander Šalenberg

austrija, kancelar aleksander salenberg

Austrija je danas dobila novu vladu, dva dana nakon što je kancelar Sebastijan Kurc podneo ostavku jer se našao pod istragom za korupciju.

Novi kancelar Aleksander Šalenberg, dosadašnji šef diplomatije, položio je zakletvu pred predsednikom Austrije Aleksanderom Van der Belenom, navodi Asošiejted pres.

Njega je na mestu ministra spoljnih poslova nasledio karijerni diplomata Mihael Linhart, dosadašnji ambasador u Parizu.

Šalenberg (52) je novinarima rekao da će učiniti sve što može da „zatrpa rovove“ izazvane nedavnom krizom vlade.

On dolazi iz iste stranke kao Kurc, zbog čega se ne očekuje promena smera vladine politike.

Šalenberg je rekao da će nastaviti blisko da saradjuje sa Kurcom, sa kojim deli tvrde stavove o imigraciji.

Kurc (35) će ostati na čelu konzervativne Austrijske narodne stranke (OVP), a ubuduće će biti i šef njenog poslaničkog kluba u parlamentu, što znači da će ostati u središtu politike Austrije dok se bude borio protiv optužbi za korupciju.

On je u subotu objavio da se povlači sa čela vlade kako bi ublažio političku krizu izazvanu objavom tužilaštva da je pod istragom.

Nakon toga je stranka Zeleni, koalicioni partner Kurcovih konzervativaca, tražila njegov odlazak sa čela vlade.

Kurc negira krivicu, a sumnjiči se da je sa saradnicima nastojao da obezbedi dolazak na čelo stranke, a potom i vlade, plaćajući državnim novcem nameštena istraživanja javnog mnjenja.

On je u maju 2017. postao predsednik Austrijske narodne stranke, a u decembru te godine i kancelar.

Njegov prvi kancelarski mandat okončan je u maju 2019. godine, zbog afere „Ibica“.

Prva Kurcova vlada je pala nakon što se pojavio video snimak sa španskog ostrva Ibica, na kojem se vidi kako tadašnji vicekancelar, desničar Hajnc-Kristijan Štrahe nudi navodnoj ruskoj preduzetnici usluge ako ona kupi deo austrijskog lista Kronen Cajtung i podrži njegovu partiju kroz taj medij.

Kurc je zbog tog snimka raskinuo koaliciju sa Štraheovom Slobodarskom partijom Austrije, iz koje je njen dotadašnji lider kasnije izbačen.

Nakon pobede na parlamentarnim izborima septembra 2019. godine, Kurc je formirao drugu vladu.

Kurc je od maja 2021. i pod istragom agencije za borbu protiv korupcije zbog sumnje da je dao lažne izjave parlamentarnoj komisiji, što on takodje negira.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.