Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Austrija stavlja Srbiju na crvenu listu - | K-013 Portal

Austrija stavlja Srbiju na crvenu listu

austrija, putovanje u austriju, srbija na crvenoj listi

Ministarstvo zdravlja Austrije izradilo je novu uredbu o epidemiološkim merama, kojom su Srbija, ali i sve ostale zemlje Zapadnog Balkana stavljene na "crvenu listu".

Pored Srbije i ostalih zemalja Zapadnog Balkana, sa liste zemalja sa niskim epidemiološkim rizikom "ispale" su i SAD, Jermenija, Azerbejdžan, Brunej, Izrael, Japan i Tajland.

Iz tih zemalja je od sada moguće u Austriju ući samo uz potvrdu o potpunoj imunizaciji.

Na "zelenu listu" stavljen je jedino Urugvaj, koji je do skoro bio među zemljama gde se širi novi soj.

Uredba je donela još jednu novinu, a to je produženje roka važenja vakcinacije sa devet na 12 meseci.Do sada je važilo pravilo da se osoba tretira kao vakcinisana devet meseci od prijema druge doze, a od sada se taj rok produžava na 360 dana.

Nova uredba trebalo bi, prema Ministarstvu, da bude objavljena iduće nedelje, pre stupanja na snagu novih epidemioloških mera, koje su najavljene za sredu, a koje predviđaju ograničenja pre svega za nevakcinisane.

Naime, od 15. septembra mere će se pooštravati na osnovu popunjenosti kapaciteta na intenzivnoj nezi.

Tako od srede, kada se očekuje popunjenost od 10 odsto, stupaju na snagu nove mere koje predviđaju da nevakcinisani moraju da nose maske višeg nivoa zaštite, FFP2 u svim prodavnicama, dok će tu vrstu maske vakcinisani i izlečeni od kovida morati nositi samo u prodavnicama namirnica, supermarketima i javnom prevozu.

Takođe se smanjuje i rok važenja antigen testa na 24 sata, a PCR testa na 48 sati, čime će biti potrebno češće testiranje nevakcinisanih ako žele u kafiće, restorane, bioskope...


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.