Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Bregu: Bezbednosni izazovi EU i Zapadnog Balkana sve uže povezani - | K-013 Portal

Bregu: Bezbednosni izazovi EU i Zapadnog Balkana sve uže povezani

majlinda bregu, savet za regionalnu saradnju

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je danas u Parizu da su bezbednosni izazovi Evropske unije i Zapadnog Balkana sve uže povezani usled niza novih globalnih pretnji.

„Moramo da se suočimo s tim da se nalazimo u samom središtu ovih izazova. Moguće je da ćemo se uskoro suočiti sa krizom, kako humanitarnom, tako i bezbednosnom, a s obzirom da su nam bezbednosna pitanja zajednička, zajednički bi trebalo da bude i naš odgovor“, rekla je Bregu na otvaranju šeste godišnje konferencije o bezbednosti, čiji je RCC koorganizator.

Na otvaranju konferencije koju RCC organizuje sa francuskim Ministarstvom spoljnih i evropskih poslova, Bregu je kazala da je svega 37 odsto gradjana Zapadnog Balkana zadovoljno bezbednosnom situacijom u svojoj ekonomiji, prema istraživanju „SecuriMeter 2021“.

„Oko dve trećine gradjana regiona ili više veruje da je važno raditi na rešavanju i borbi protiv terorizma, nasilnog ekstremizma, migrantske krize, teškog, organizovanog i finansijskog kriminala i sajber bezbednosti. Naši zajednički napori se svode na koncept koji svaki gradjanin jasno razume, a to je bezbednost. To znači ličnu i bezbednost imovine, ali i odsustvo straha i nesigurnosti“, navela je Bregu.

Dodala je da to znači i „otpornost na radikalizam i ekstremizam, efikasnu bezbednost granica i razumno upravljanje migracijama, iskorenjivanje organizovanog kriminala i pratećih aktivnosti“.

„U regionu se pojavljuje novi izazov, a to su klimatske promene. Trka za ublažavanjem klimatskih promena, odnosno za sprovodjenjem zelenog programa značiće takmičenje Evropske unije, SAD i trećih strana koje su već prisutne u regionu. Zato je važno da se EU i Zapadni Balkan oslanjanju jedni na druge“, rekla je Bregu.

Ovogodišnja bezbednosna konferencija RCC-a, pod nazivom „Unapredjenje regionalne bezbednosne saradnje: Stub evropskog puta Zapadnog Balkana“, okuplja više od 100 stručnjaka iz regiona, predstavnike institucija i tela Evropske unije, institucija za sprovodjenje zakona, i organizacija civilnog društva.

Konferenciju RCC organizuje sa Ministarstvom za spoljne i evropske poslove Francuske i francuskim Institutom za visoke studije nacionalne odbrane (IHEDN).

Cilj konferencije je podrška naporima na olakšavanju saradnje i koordinacije na Balkanu i izmedju Balkana i Evropske unije, kao i podsticanje razmene dobrih praksi u pogledu pitanja unutrašnje bezbednosti medju institucijama za sprovodjenje zakona Zapadnog Balkana, Francuske i drugih relevantnih evropskih aktera.

Medju glavnim temama konferencije su radikalizacija, nezakonite migracije i organizovani kriminal na Zapadnom Balkanu.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.