Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Brisel ponovo razmatra zelenu listu za putovanja u Evropsku uniju - | K-013 Portal
EU, Evropska unija, Brisel, putovanje u EU

Brisel ponovo razmatra zelenu listu za putovanja u Evropsku unijuZemlje članice Evropske unije danas na sastanku u Briselu ponovo razmatraju listu trećih zemlja kojima je na osnovu povoljne epidemiološke situacije dozvoljen prelazak spoljnih granica EU.

Revizija liste naći će se na marginama ambasadorskog sastanka, a u diplomatskim izvorima u Briselu kažu da ne očekuju promene dosadašnjeg spiska od 11 zemlja među kojima nije Srbija.

Srbija je sredinom jula, zbog porasta broja obolelih od COVID19 , skinuta sa spisak zemlja koje imaju "istu ili sličnu" epidemiološku situaciju kao zemlje EU.

U radnim telima Saveta EU pokrenuta je diskusija o vraćanju Srbije na tzv "zelenu listu" za putovanja u EU zbog poboljšanja epidemiološke situacije u zemlji.

EU je kao referentnu uzima 16 obolelih na 100 hiljada stanovnika, iako je u većini zemlja članica trend širenja infekcije COVID19 u značajnom porastu.

Prema poslednjim podacima, Španija ima 320, Francuska 235, a Holandija i Belgija oko 170 aktivnih slučajeva na 100 hiljada stanovnika.

(Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.