Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Cena zlata na sedmogodišnjem rekordu od 1.760 dolara - | K-013 Portal
pancevo, beograd, novi sad, vesti, cena zlata

Cena zlata na sedmogodišnjem rekordu od 1.760 dolaraCena zlata je porasla jutros za preko 1,0 posto, na najviši nivo u više od sedam godina, jer su sumorni ekonomski podaci iz SAD-a otkrili razmere štete koju trpi najveća svetska privreda od pandemije Kovid-19, ali i zbog novog zaoštravanja američko-kineskih odnosa. Vrtoglavi rast cene zabeležio je i paladijum usled veće tražnje nego što se očekivalo, izveštava CNBC.

Cena zlata za spot isporuku skočila je jutros na trgovanju u 4:02 časa po srednjoevropskom vremenu za 1,1 posto na 1.760,85 dolara po unci, prvi put od oktobra 2012. kada je dostigla nivo od 1.763,51 dolara po unci.

Istovremeno, cena fjučersa američkog zlata za junske isporuke porasla je za 0,8 procenata na 1,770,50 dolara po unci.

Tome su doprineli loši statistički podaci za april o padu industrije i potrošnje stanovništva u SAD objavljeni u petak, kao i novo zaoštravanje američko-kineskih odnosa zbog mera Vašingtona protiv Huaveja, na koje je kinesko ministarstvo trgovine reagovalo najavom da će preduzeti sve neophodne mere da zaštiti prava i interese kineskih kompanija, navodi CNBC.

Uticaj ovih faktora na raspoloženje investitora ilustruje činjenica da je holding SPDR Gold Trast, najveći svetski fond koji trguje zlatom, povećao zlatne rezerve u petak za 0,8 odsto, na 1.113,78 tona.

Od ostalih plemenitih metala, cena paladijuma je ojačala za 4,2 procenta na 1.980,25 dolara jutros, nakon što je na prethodnoj trgovinskoj sesiji skočila za više od 9,0 posto.

Cena platine je napredovala za 0,8 procenata na 804,43 dolara, dok je srebro ojačalo za 3,3 odsto na 17,17 dolara.

(Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.