Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Četiri medalje za mlade srpske informatičare - | K-013 Portal

Četiri medalje za mlade srpske informatičare

nagrada, srprski informatičari, medalje, takmičenje

Juniorska informatička reprezentacija Srbije osvojila je jednu srebrnu i tri bronzane medalje na četvrtoj evropskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi - EJOI 2020 u Tbilisiju u Gruziji, koja je održana onlajn, saopšteno je danas.

Srebrnu medalju osvojio je učenik Matematičke gimnazije iz Beograda Filip Bojković, a bronzane učenici te gimnazije Vuk Dolijanović i Jovan Milićev i učenik Osnovne škole "Dositej Obradović" iz Sombora Nemanja Majski.

Kao članovi reprezentacije Srbije, učestvovali su i Filip Gojković (Matematička gimnazija) i Jovan Nikolić (Osnovna škola Kadinjača, Loznica).

Na takmičenju od 2. do 6. septembra učestvovala su 132 takmičara iz 27 zemalja, a u nezvaničnom ukupnom poretku mladi srpski informatičari su zauzeli peto. mesto.

Na EJOI 2020 takmičenju, tokom dva dana takmičari su rešavali šest problemskih zadataka u programskim jezicima C++ i Java . Takmičari su se takmičili pojedinačno, a svaku zemlju su zastupala jedan ili dva tima sa ne više od četiri učenika (rođenih 2005. godine ili mlađi).

S obzirom da je ovogodišnje takmičenje imalo onlajn izdanje, dodatni izazov je bilo kreiranje multimedijalne učionice sa dve kamere koje snimaju učionicu i pojedinačnim kamerama koje snimaju lica svakog takmičara, ali i aktivnosti računara tokom četiri sata takmičenja svakog dana kako takmičari ne bi prekršili veoma stroga pravila o regularnosti onlajn takmičenja.

Nastup mladih informatičara Srbije organizovale su stručne ekipe u računarskoj laboratoriji Matematičkog fakulteta, uz podršku Obrazovnog centra Komtrejd i Gimnazije "Veljko Petrović" iz Sombora.

Stručan tim reprezentacije Srbije činili su i Vladimir Milenković (vođa tima), Mladen Puzić (zamenik vođe tima), Miloš Arsić (kontrolor video monitoringa), Filip Marić (predsednik Komisije za informatiku Društva matematičara Srbije), Vladimir Majski ( IT savetnik), Jelena Hadži-Purić (član Međunarodnog komiteta EJOI ).

(Fonet)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.