Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Da li je EU u doba pandemije ostavila Zapadni Balkan na cedilu? - | K-013 Portal

Da li je EU u doba pandemije ostavila Zapadni Balkan na cedilu?

Izbijanjem pandemije COVID-19 na testu se našlo mnogo toga: ne samo zdravstveni sistemi, politička i društvena organizovanost i odgovornost, već i suštinska pitanja solidarnosti i poverenja u Evropi, piše Dojče vele.

DW navodi da zemlje Zapadnog Balkana, kao i neke zemlje članice EU, u situaciji gde se sama Unija bori da se organizuje i suprotstavi širenju korona virusa, kažu da se osećaju prepuštene same sebi i to u najtežim, vanrednim, okolnostima.

U tekstu se podseća da je, pored mnogih mera preduzetih u cilju suočavanja sa pandemijom i zaštitom sopstvenih zdravstvenih sistema, Evropska unija od 15. marta uvela zabranu izvoza zaštitne medicinske opreme i da je tako oprema čiji su izvor najpre blokirale Nemačka i Francuska, sada zaustavljena na nivou cele EU i ne može se izvoziti u treće zemlje.

U Briselu objašnjavaju da se i države Zapadnog Balkana vode kao "treće zemlje", ali ukazuju na neke druge "razlike u vokabularu".

U Evropskoj komisiji, naime, kažu da u pitanju nije zabrana, već je uspostavljena šema prema kojoj zemlje članice imaju mogućnost da odlučuju o izvozu specifične medicinske opreme u treće zemlje.

Dojče vele, pak, navodi da u Srbiji ovo smatraju kao dokaz da je evropska solidarnost samo prazno obećanje.

Nemački medij podseća na izjavu predsednika Aleksandra Vučića da evropska solidnost ne postoji već je bajka na papiru.

U tekstu se navodi i da je Vučić prethodno saopštio da je dobio obećanja od Nemačke da će Srbiji isporučiti dodatne respiratore.

Oni, međutim, nisu stigli, kao ni odgovor na zahtev Srbije da se kroz evropski Mehanizam civilne zaštite nabave zaštitne maske, navodi DW.

Dodaje da su kritike na račun evropske solidnosti stigle i iz Italije, zemlje koja je najteže pogođena epidemijom COVID-19.

Ambasador Italije u EU Mauricio Masari naglašava da nijedna zemlja članica nije odgovorila na poziv Rima da im se, preko EU-mehanizma uputi pomoć u medicinskoj opremi.

"Samo nam je Kina odgovorila. U svakom slučaju, ovo nije dobar znak evropske solidarnosti", poručio je Masari.

Na komentare sa Zapadnog Balkana da ih je Evropska unija "ostavila na cedilu", u Briselu odgovaraju da je u ovim teškim vremenima potrebna solidarnost, te da nije vreme za "polemičke ili neutemeljene optužbe".

Ukazuje se da pandemija predstavlja "neviđenu globalnu krizu" i ozbiljnu "vanrednu situaciju" za javno zdravlje građana, društva i ekonomija.

"Desetine hiljada ljudi je zaraženo, a hiljade su umrle samo u EU. Broj zaraženih na Zapadnom Balkanu je u porastu. Evropska komisija i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) pažljivo prate razvoj COVID-19 na Zapadnom Balkanu, a naše delegacije EU su u bliskom kontaktu s nadležnim vlastima", kaže portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

U Evropskoj komisiji dodaju da razmatraju kako da najbolje pruže podršku regionu u ublažavanju društveno-ekonomskog uticaja pandemije.

"To uključuje i sagledavanje mogućnosti preusmeravanja finansiranja iz pretpristupnih fondova (IPA) i fleksibilnosti u pravilima o državnoj pomoći", kaže Pisonero.

Dojče vele navodi da se u ovom trenutku u Evropskoj uniji po ubrzanoj proceduri radi i na promeni regulative kako bi Fond solidarnosti EU, kome imaju pristup i zemlje koje se u procesu pristupanja, svoje ingerencije mogao da proširi na pomoć u vanrednim situacijama u javnom zdravstvu. Taj fond je, inače, prvobitno osnovan kako bi pomogao zemljama članicama i zemljama u pristupnim pregovorima da se izbore s posledicama prirodnih katastrofa, kao što su poplave, požari, suše i zemljotresi.

U tekstu se podseća da je u cilju bolje koordinacije sa zemljama Zapadnog Balkana u trenutnoj krizi komesar za proširenje Oliver Varheji održao je i video-konferenciju s premijerima zemlja regiona.

"Pomoćićemo našim partnerima u medicinskoj opremi koliko god nam mogućnosti dozvoljavaju", obećao je Varheji, a Dojče vele navodi da su te mogućnosti Evropske unije o ovom trenutku male.

Čini se da je EU ne baš najspremnije dočekala širenje pandemije COVID-19, a u prilog tome govori i činjenica da Brisel ima problem da reguliše snabdevanje medicinskom opremom unutar samih država članica i da tek sada, u jeku zaraze i vanrednih stanja, raspisuje tendere za zajedničku nabavku zaštitnih maski, respiratora i laboratorijske opreme, navodi se u tekstu DW.

U Evropskoj komisiji kažu da razgovaraju s Nemačkom i Francuskom kako bi revidirale svoje odluke o zabrani izvoza medicinske opreme.

"Moramo osigurati da svi pacijenti i oni kojima je to najpotrebnije budu snabdeveni odgovarajućom medicinskom opremom i to ne samo u pojedinačnim zemljama-članicama, već širom Evropske unije", upozoravaju iz Komisije.

Istovremeno, od Nemačke se očekuje da "ispuni obećanje" i isporuči milion zaštitnih maski Italiji, kao i da nemačke kompanije koje proizvode ili potražuju medicinsku opremu učestvuju u zajedničkim evropskim tenderima.

I dok se Brisel bori da reguliše unutrašnju vanrednu situaciju i dođe do zajedničkog evropskog pristupa 27 država članica, Peking je Italiji, Belgiji, Srbiji i Severnoj Makedoniji već izašao u susret šaljući im timove lekara i medicinsku opremu, ističe Dojče vele.

Evropska komisija kaže da pozdravljaju svaki vid "pomoći i solidarnosti", kako Kine sa Evropom, tako i unutar Evrope.

Istovremeno, upozorava se i na veliki broj dezinformacija koje, kako navode u Briselu, zlonamerno koriste trenutne vanredne okolnosti u cilju propagande protiv Evropske unije, prenosi Dojče vele.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.