Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Dolar u padu četvrti dan zaredom - | K-013 Portal

Dolar u padu četvrti dan zaredom

vrednost dolara, dolar pada

Američki dolar je u padu četvrti dan zaredom i trguje se po najnižem kursu u poslednjih više od dva i po meseca.

Investitori su većim delom ukalkulisali najavljeno pooštravanje monetarne politike američkih Federalnih rezervi u berzanske kotacije.

Dolarski indeks je oslabio danas za 0,2 odsto na 94,62 poena prema korpi valuta, što je njegov najniži nivo od početka novembra 2021, izveštava Rojters.

Američka valuta je na putu da na nedeljnom nivou zabeleži pad od 1,11 procenata, najveći u jednoj sedmici od decembra 2020.Stratezi HSBC banke kažu da tržišne aktere sve više zabrinjava uticaj koji će FED-ovi planovi imati na ekonomski rast, počev od smanjenja programa kupovine obveznica i rezanja bilansa centralne banke do izglednog povećanja kamatnih stopa.

"Drugim rečima, tržišta i dalje nije sigurna da li je to dobra ili loša stvar za američki dolar", dodaju iz HSBC-a.

U odnosu na rivale, pad dolara je bio najizraženiji prema japanskom jenu i kineskom juanu, pri čemu je u odnosu na jen potonuo za 0,4 odsto, a u odnosu na juan za 0,3 odsto.

Evro je porastao za više od 1,0 odsto prema američkoj valuti od početka nedelje do danas, izašavši iz raspona u kojem se kretao od kraja novembra, pri čemu je dostigao najviši nivo od 11. novembra od 1,1483 dolara.

Britanska funta je takođe ojačala, uprkos političkoj krizi zbog novogodišnje žurke u Dauning Stritu zbog koje se drma fotelja premijera Borisa Džonsona. Funta je na putu da završi četvrtu nedelju uzastopno s dobitkom i to od preko 0,5 procenata. Prema poslednjim raspoloživim podacima sa tržišta, trguje se na nivou od 1,3730 dolara.

Kriptovalute su se danas stabilizovale nakon problematične trgovinske nedelje. Cena bitkoina se kreće ispod 42.000 dolara, odnosno oko najnižeg nivoa u poslednjih više od tri meseca.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.