Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Erupcija najaktivnijeg vulkana na Indoneziji - | K-013 Portal

Erupcija najaktivnijeg vulkana na Indoneziji

vulkan u indoneziji, erupcija vulkana

Najaktivniji vulkan na Indoneziji, na ostrvu Java u blizini Džakarte, danas je ponovo proradio, izbacujući pepeo visoko u vazduh i šaljući niz padine potoke lave sa zapaljivim oblacima gasa.

Nije zabeležen nijedan smrtni slučaj, prenosi agencija AP.

Oblaci vrućeg pepela izdizali su se do visine od 1.000 metara, a potoci lave i gasa slivali su se niz padine planine Merapi u dužini do tri kilometra i to najmanje šest puta od jutarnjih sati kada je vulkan proradio, izjavila je Hanik Humaida, šefica Centra za vulkanologiju i ublažavanje geoloških opasnosti u Džakarti.

Serija jakih piroklastičnih tokova oslobođena je iz vulkanske kupole u unutrašnjem krateru vulkana visokog 2.968 metara, dodala je Humaida.

Piroklastični tok je vulkanski fenomen koji čine lavine usijanih stena, pepeo i vulkanski gasovi.

Pepeo je prekrio nekoliko sela i obližnjih gradova, navodi AP, i dodaje da je planina Merapi zabeležila pojacanu vulkansku aktivnost poslednjih nedelja.

Indonežanski centar za vulkanologiju nije podigao status upozorenja, koji je već bio na drugom stepenu od postojeća četiri otkako je proradio prošlog novembra.

Meštanima koji žive na plodnim padinama Merapija savetuje se da se drže na udaljenosti od kilometara od kratera i da treba da budu svesni opasnosti od lave.

Vulkan se nalazi na gusto naseljenom ostrvu Java u blizini DŽakarte. Najaktivniji je od više od 120 aktivnih vulkana u Indoneziji i u poslednje vreme je više puta proradio.

U poslednjoj velikoj erupciji Merapija iz 2010. godine stradalo je 347 ljudi.

Indonezija, arhipelag sa 270 miliona ljudi, podložna je zemljotresima i vulkanskim aktivnostima.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.