Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Falsifikatori posustali, nikad manje lažnih evra - | K-013 Portal

Falsifikatori posustali, nikad manje lažnih evra

ecp, evropska centralna banka, falsifikovanje evra

Iz opticaja je u 2021. povučeno oko 347.000 falsifikovanih banknota evra, za četvrtinu manje nego godinu dana ranije, saopštila je Evropska centralna banka (ECB).

I dalje se najčešće falsifikuju novčanice od 20 i 50 evra koje zajedno čine oko dve trećine povučenih lažnih banknota.

ECB je saopštila i da je nešto više od 95 odsto falsifikata otkriveno u zemljama zone evra, oko četiri odsto u članicama EU koje nisu u zoni a manje od pola procenta u ostalim delovima sveta.

Verovatnoća da neko dobije falsifikovanu novčanicu je mala, navela je ECB i obrazložila da je u 2021. otkriveno 12 falsifikata na milion orginala u opticaju.

Građani ipak treba da budu oprezni.

Kada sumnjaju da je novčanica falsifikovana, građani najpre treba da je uporede sa orginalom i da, ako se njihove sumnje potvrde, stupe u kontakt sa policijom ili, zavisno od nacionalne prakse, centralnom ili komercijalnom bankom.

U saopštenju ECB se takođe podseća da je plaćanje falsifikovanim novčanicama krivično delo.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.