Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Finska 12. maja odlučuje da li će u NATO ili ne - | K-013 Portal

Finska 12. maja odlučuje da li će u NATO ili ne

finska, ulazak u nato

Finska će odlučiti da se prijavi za članstvo u NATO 12. maja, objavio je finski list "Iltalehti", citirajući neimenovane izvore iz vlade.

Odluka da se Finska učlani može doći posle dva koraka - prvo predsednik Sauli Ninisto mora da odobri ulazak u NATO, nakon čega predlog za aplikaciju prolazi kroz parlament, dodaje se u tekstu finskog lista, preneo je Rojters.

Ruski napad na Ukrajinu je, kako navodi britanska novinska agencija, naterao Finsku i Švedsku da počnu ozbiljno da razmišljaju o apliciranju o ulasku u NATO i napuštanju višedecenijskog uverenja da je do mira najbolje doći tako što se javno ne biraju strane.

Rojters navodi da nije mogao odmah da potvrdi izveštaj koji je objavio "Iltalehti".

Odluka će biti potvrđena na sastanku između predsednika i ključnih ministara vlade, nakon objava predsednika i parlamenta, dodaje Rojters.

Rusija, koja sa Finskom deli 1.300 kilometara dugačku granicu, upozorila je da će postaviti nuklearno oružje i hipersonične projektile u enklavi Kalinjingrad, ukoliko Finska i Švedska odluče da se priključe NATO paktu.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.