Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Greškom službenice carine otkriven fiktivan izvoz grčkih cigareta na Balkan - | K-013 Portal

Greškom službenice carine otkriven fiktivan izvoz grčkih cigareta na Balkan

grcka, izvoz cigareta, carina

Najviši upravni sud Grčke, Državno veće, presudio je da je duvanska kompanija "Karelja" koja izvozi i u Srbiju, prividno izvezla u zemlje bivše Jugoslavije hiljade cigareta uz pomoć službenika grčke carinarnice na prelazu Niki, na granici sa Severnom Makedonijom, kod Bitolja.

Danas je objavljeno da je u odluci o žalbama kompanije na sudske odluke u pet takvih slučajeva, Državno veće presudilo da su "Karelji" ispravno naplaćeni domaća akciza i drugi porezi u iznosu od 4.681.318 evra jer je te dažbine firma izbegla prividnim izvozom 3.550 boksova cigareta "Karelia LIGHTS 100s" koje su u stvari ilegalno prodate na grčkom tržištu.

Pri prividnom izvozu 1.000 boksova cigareta, nominalne vrednosti 253.000 evra, koje se u stvari prodaju na domaćem tržištu, grčka država od akcize gubi 1.312.228 evra s PDV-om.

Pre dve godine sudilo se šefu Carinarnice Nikis i "Karelje" za šverc cigareta u Severnu Makedoniju, vrednosti 18,6 miliona evra. Ali, pošto je to bio prividan izvoz, a ne šverc, sudjenje je prekinuto po žalbi odbrane jer Evropska konvencija o ljudskim pravima i praksa Evropskog suda za ljudska prava ne dozvoljavaju sudjenje na kojem je kvalifikaciju dela pogrešna.

Ipak, tada je sudski ustanovljeno da su u toj obmani učestvovali šef i drugi službenici Carinarnice Niki i mnogobrojni drugi s kontaktima u inostranstvu, kao "složena organizacija za transport, prikrivanje i skladištenje švercovane robe, koristeći strane vozače, transportna vozila i skladišta".

Službenici Carine su navodni izvoz cigareta registrovali u carinskom informacionom sistemu, ali je utvrdjeno da u carinskim knjigama Severne Makedonije nije bilo zapisa da su ti kamioni s cigaretama ikada stigli iz Grčke.

Prevara je oktrivena tako što je jedna grčka carinska službenica koja je u informacionom sistemu evidentirala navodni izvoz cigareta i podatke o kamionima, zaboravila da u sistem upiše da su prikolice s cigaretama carinski blombirane što je učinila tek satima kasnije, kada joj je smena završena.

Taj naknadni unos podataka je sistem prepoznao kao sumnjiv što je izazvalo inspekcijsku proveru i postupak kojim je potvrdjeno krivično delo fiktivnog izvoza robe radi ileglane prodaje na domaćem tržištu.

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Najnovije: Na portalu

BIG PA Turnir FC 24 EA 460x600

letnje snizenje jun 2024 big panacevo 460x600

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city