Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Hakeri ukrali lične podatke više miliona bugarskih građana - | K-013 Portal

Hakeri ukrali lične podatke više miliona bugarskih građanaHaker

Hakeri su ukrali lične i finansijske podatke više miliona bugarskih građana tako što su provalili u informacioni sistem državne poreske uprave, objavila je danas vlada u Sofiji, a prenosi Rojters.

Sajber napad na bugarsku Nacionalnu agenciju za prihode (NRA) dogodio se krajem juna, rekli su zvaničnici, a otkriven je nakon što je jedna osoba, koja tvrdi da je ruski haker, kontaktirala lokalne medije kasno u ponedeljak nudeći im pristup ukradenim podacima.

„Uporedili smo 30 odsto podataka koji su objavljeni i potvrdujemo da su to informacije koje čuva NRA“, rekao je Rosen Bačvarov, portparol Nacionalne agencije za prihode.

Bugarski ministar finansija Vladislav Goranov izjavio je da je pogođeno oko tri odsto baze podataka NRA, obuhvativši više miliona podataka građana te zemlje koja, kako napominje Rojters, broji „ukupno samo sedam miliona ljudi“.

Informacije koje su procurile nemaju oznaku „tajne“ i ne ugrožavaju finansijsku stabilnost, naveo je Goranov.

Jedan od vodećih bugarskih dnevnih listova „24 časa“ objavio je da je jedan fajl koji je poslao navodni haker elektronskom poštom sadržao više od 1,1 milion identifikacionih brojeva sa podacima o prihodima, socijalnom i zdravstvenom osiguranju.

NRA je saopštila da bezbednosne agencije proveravaju „potencijalne slabe tačke“ u njhovom računarskom sistemu.

Tags:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.