Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Iran isključio struju Iraku - | K-013 Portal

Iran isključio struju Iraku

iran iskljucio struju iraku

Iran je obustavio isporuku struje Iraku što je izvalo nove nestabilnosti u Bagdadu kroz ostavku resornog ministra i najave građana da će protestovati u Basri.

Teheran ovim potezom želi da izvrši pritisak na vladu u Bagdadu kako bi platila zaostala dugovanja, a irački ministar za energetiku Madžed Mahdi Hantuš je u ponedeljak podneo ostavku suočen sa političkim pritiscima i nezadovoljstvom građana zbog prekida napajanja električnom energijom širom zemlje, prenosi AP.

U pokrajinama na jugu zemlje, gde su prosečne temperature oko 50 stepeni, skraćeno je radno vreme zbog ekstremnih vrućina, a u Basri, provinciji bogatoj naftom, građani su putem društvenih mreža pozvali na protest ako vlada do 18 časova ne obezbedi snabdevanje strujom.

Oslanjanje Iraka na uvoz struje iz Irana konstantni je izvor napetosti u odnosima sa SAD, koje uslovljavaju ukidanje sankcija Teheranu, između ostalog i nastavkom isporuke energije Iraku, pošto Bagdad uvozom gasa i električne energije iz Irana zadovoljava trećinu svojih potreba.

Irak duguje Iranu četiri milijarde dolara. Dugovanja su delimično rezultat ekonomske krize, ali i komplikovanog načina plaćanja kako bi se izbegle američke sankcije, pošto Irak ne može da plaća, već izmiruje svoje obaveze kroz robu, lekove i druge troškove povezane sa iranskom diplomatskom misijom i kompanijama koje rade u Iraku.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.