Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Istraga protiv gradonačelnika Istanbula zbog nepoštovanja sultana - | K-013 Portal

Istraga protiv gradonačelnika Istanbula zbog nepoštovanja sultana

turska, gradonacelnik instabula

Turske vlasti otvorile su istragu protiv gradonačelnika Istanbula, jednog od glavnih rivala predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koga optužuju za "nepoštovanje" pošto je držao ruke na leđima tokom posete mauzoleju jednog sultana.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je otvorilo istragu protiv Ekrema Imamoglua zbog "navoda o nepoštovanju" za šta je navodno kriv tokom prošlogodišnje posete mauzoleju sultana Mehmeda Drugog, ne iznoseći više detalja.Prema opozicionom dnevnom listu Džumharijet, koji je otkrio slučaj, vlasti optužuju Imamoglua da je stajao ispred groba Mehmeda Drugog sa rukama na leđima, što je stav koji smatraju uvredljivim za sultana koji je 1453. osvojio Istanbul.

Istraga se vodi i o posetama Imamoglua gradonačelnicima prokurdske Narodne demokratske stranke (HDP) tokom kojih je navodno "hvalio kriminalce", saopštilo je ministarstvo.

Turska vlada optužuje HDP da je "politički izlog" Radničke partije Kurdistana (PKK), grupe koju Ankara i njeni zapadni saveznici smatraju "terorističkom".

HDP odbacuje te optužbe i tvrdi da je žrtva represije zbog žestokog protivljenja turskom predsedniku.

Imagoglu, koji dolazi iz glavne opozicione stranke, CHP (socijaldemokrate), smatra se jednim od najistaknutijih protivnika predsednika Erdogana.

Imamoglu, koga posmatrači često opisuju kao potencijalnog Erdoganovog rivala na predsedničkim izborima 2023. godine, naneo je ponižavajući poraz šefu države na lokalnim izborima 2019. godine čime je okončana 25-godišnja vladavina islamskih konzervativaca u najvećem gradu Turske.

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.