Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Izrael očekuje premeštanje ambasade - | K-013 Portal

Izrael očekuje premeštanje ambasade

srbija, izrael, ambasada

Ambasador Izraela Jahel Vilan izjavio je da očekuje i "zaista veruje" da će Vašingtonski sporazum između SAD i Srbije biti u potpunosti "materijalizovan" i da će Srbija premestiti ambasadu u Jerusalim i staviti Hezbolah na listu terorističkih organizacija.

Vilan je za današnji broj lista "Danas" istakao da uverenja o tome da će Srbija ispuniti potpisano "upravo i čuje od svakog zvaničnika koga sretne" i naglasio da se ambasade nalaze u glavnim gradovima svake zemlje.

Upitan da li je njegova izjava da je Izrael zvanično priznao Kosovo 4. septembra uticala na srpsko-izraelske odnose, Vilan je rekao da smatra da su bilateralni odnosi "dugoročno dovoljno jaki i zasnovani na mnogo dubljim temeljima od pukih interesa".

Vilan je dodao i da je "srećan što svedoči pragmatičnom pristupu" Vlade Srbije po tom pitanju.

Upitan da oceni protivljenje Evropske unije o ideji premeštanja ambasade Srbije u Jerusalim, Vilan je rekao da za Izrael "ne postoji ništa prirodnije od gesta prijateljske zemlje da svoju ambasadu locira tamo gde bi svaka ambasada i trebalo da bude, u prestonici države domaćina".

Vilan je rekao da pozicija EU za Izrael nije "ništa novo" i istakao da misli da je to "žalosno, kao i mnogi drugi zastareli koncepti".

On je napomenuo da se, "ako bi trebalo da predvidi", ne planira otvaranje ambasade Izraela u Prištini "u skorije vreme" i dodao da je to "više pitanje budžeta nego politike".

(FoNet)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.