Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kim Džong Un proglasio vanredno stanje zbog prvog slučaja koronavirusa u Severnoj Koreji - | K-013 Portal

Kim Džong Un proglasio vanredno stanje zbog prvog slučaja koronavirusa u Severnoj Koreji

Severna Koreja, Kim Džong Un, koronavirus

U severnoj Koreji se sumnja na prvi slučaj zaraze koronavirusom, a navodi se da je u pitanju osoba koja se iz Južne Koreje u zemlju vratila 19. jula.

Ako se potvrdi, to će biti prvi zvanično priznat slučaj od strane severnokorejski vlasti, koje su do sada tvrdile da nemaju zaraženih, preneo je “Gardijan”.

Severnokorejski vođa Kim Džong Un u subotu je sazvao hitan sastanak politbiroa vladajuće Radničke partije na kojem se raspravljalo o "hitnom događaju u gradu Kaesong".

Državni mediji su izvestili kako se osumnjičena osoba vratila iz Južne Koreje nakon ilegalnog prelaska granice ovog meseca. Reč je, kako navode državni mediji, o osobi koja je pre tri godine otišla u Južnu Koreju, a vratila se preko utvrđene granice koja deli dve Koreje sa simptomima kovida 19.

Kim je proglasio vanredno stanje i nametnuo karantin u pograničnom gradu Kesong, opisujući to kao “kritičnu situaciju, za koju se može reći da je opaki virus ušao u zemlju”.

“Vanredni slučaj dogodio se u gradu Kesongu, gde se begunac koji je otišao na jug pre tri godine, osoba za koju se sumnja da je zaražena opakim virusom, vratila 19. jula nakon ilegalnog prelaska demarkacione linije”, piše KCNA.

Severna Koreja primila je na hiljade testova iz Rusije i drugih zemalja i nametnula strogo zatvaranje granice. Hiljade stanovnika izolovane države su u karantinu, ali su restrikcije od tada olabavljene. Poslednjih nedelja i Severna Koreja je pojačala kampanju, kritikujući dezertere u Južnu Koreju kao “ljudski ološ” i pozivajući južnog suseda da se obruši na grupe koje šalju propagandne poruke i hranu na sever.

“Gardijan” navodi da je Kim naredio istragu vojnih jedinica duž granice gde je sumnjivi slučaj zaraze prešao granicu, kako bi “izvršio strogu kaznu i preduzeo neophodne mere”.

(Index.hr)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.