Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kina gradi prvu antenu za najveći niz radio teleskopa na svetu - | K-013 Portal

Kina gradi prvu antenu za najveći niz radio teleskopa na svetu

kina, antena, radio teleskop

Kineski inženjeri izgradili su prvu antenu srednje frekvencije kvadratnog kilometarskog niza (SKA projekat), što je značajan korak ka izgradnji najvećeg niza radio teleskopa na svetu.

Kako prenosi Sinhua, antena je postavljena na poligonu za testiranje u Šiđadžuangu, glavnom gradu provincije Hebej, 20. septembra. To pokazuje vodeću ulogu koju je Kina igrala u obezbeđivanju osnovnog objekta i antenskog rešenja za SKA projekat.

SKA projekat je mreža više hiljada radio antena različitih tipova i veličina, smeštenih na nekoliko lokacija u Zapadnoj Australiji i Južnoj Africi. Imaće mnogo veću osetljivost i brzinu istraživanja nego bilo koji drugi radio instrument razvijen do sada.

Prva antena će postaviti tehničku osnovu za 64 seta antena srednje frekvencije SKA projekta, koje će razviti institucije iz Kine, Južne Afrike i Italije.

Međunarodni veliki naučni projekat zajednički je finansiralo, izgradilo i vodi više od 10 zemalja, a Kina je bila jedna od sedam članica osnivača i potpisnica Konvencije SKA opservatorije potpisane 2019.

Naučni ciljevi teleskopskog niza uključuju formiranje prvih objekata koji emituju svetlost u univerzumu, prirodu tamne energije, kosmičko magnetno polje i gravitaciju, kao i potragu za molekulima života, pa čak i vanzemaljskom civilizacijom.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.