Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kina lansirala svemirsku letelicu za višekratnu upotrebu - | K-013 Portal

Kina lansirala svemirsku letelicu za višekratnu upotrebu

Kina, lansiranje letelice

Kina je uspešno lansirala eksperimentalnu letelicu za višekratnu upotrebu, saopštila je danas novinska agencija Sinhua.

Letelica je lansirana pomoću rakete-nosača "Long March-2F" iz Centra za lansiranje satelita u pustinji Gobi, na severozapadu Kine.

Posle perioda rada u orbiti, letelica će se vratiti i sleteti na predvidjeno mesto u Kini.

Tokom leta testiraće se tehnologija za ponovnu upotrebu te letelice, namenjene "za miroljubivu upotrebu svemira", podvlači Sinhua.

Američki list "Volstrit džornal" navodi da je lansiranje "eksperimentalnog kosmičkog aviona" bilo tajno, kao najnoviji korak u paketu svemirskog programa Kine.

I Kina i SAD imaju tajne programe za razvoj bespilotnih "svemirskih aviona" za višekratnu upotrebu, piše list.

Prošle godine je isprobana orbitalna probna letelica američkog Ratnog vazduhoplovstva "X-37B", koja podseća na "minijaturnu verziju penzionisanog svemirskog šatla". Ta nova letelica je završila 780-dnevnu misiju u orbiti Zemlje.

Drugi američki eksperimentalni program za razvoj svemirskih aviona koji su vodili "Boing" i Agencija za napredna istraživanja u odbrani, napušten je ranije ove godine.

"Volstrit džornal" piše da Kina na svom "svemirskom avionu" radi bar od 2007. godine.

Tada su slike letelice nazvane "Šenlong" ispod krila kineskog bombardera, prvi put objavljene u kineskim medijima.

Državna televizijska stanica u severnoj kineskoj provinciji Šanzi izvestila je 2011. godine da je "Šenlong" izveo suborbitalni let, mada se malo zna o tom strogo poverljivom programu.

Sinhua, konstatuje američki list, nije otkrila da li je letelica, lansirana danas, neka verzija "Šenlonga" ili potpuno nova.

Prošle godine državna kineska Akademija za vazduhoplovnu aerodinamiku objavila je slike za koje je rekla da pokazuju ispitivanja u vazdušnom tunelu "svemirskog aviona" sposobnog da poleće horizontalno uzdignut većim avionima i da tek naknadno upotrebi svoj jak pogonski sistem da bi stigao u orbitu.

Kina je u julu pokrenula svoju prvu misiju na Mars, poslednju u nizu misija koje su podvukle njen sve veći izazov dugogodišnjem statusu SAD kao vodeće svetske sile u svemiru. Cilj Kine je da do 2022. godine ima operativnu svemirsku stanicu, a do 2045. bazu s ljudskom posadom na Mesecu.

Prošle godine su SAD osnovale vojnu Svemirsku komandu za suzbijanje uočenih pretnji u svemiru, uglavnom iz Kine i Rusije, podseća "Volstrit džornal".

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.