Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kineski izvoz porastao 3,5 odsto u aprilu, uvoz pao 14,2 odsto - | K-013 Portal

Kineski izvoz porastao 3,5 odsto u aprilu, uvoz pao 14,2 odsto

Izvoz Kine u aprilu je zabeležio neočekivan skok na godišnjem nivou od 3,5 odsto uprkos pandemiji novog korona virusa koja je paralisala svetsku privredu, saopštila je danas kineska Carina.

Prvi put od početka godine je kineski izvoz, stub njene privrede, u pozitivnoj sferi.

Radi se o znatno boljem pokazatelju nego što su predviđali analitičari koje je anketirala agencija Blumberg i koji su računali na pad od 14,1 odsto.

Ipak analitičari upozoravaju da je kratkoročno novi pad izvoza neizbežan u vreme kada su glavni kineski trgovinski partneri SAD i EU paralizovani epidemijom. Analitičari predviđaju da tek predstoje lošiji rezultati za kinesku trgovinu.

Oporavak zabeležen u aprilu odražava nesumnjivo fenomen nadoknade posle teškog perioda za izvoznike u prvom tromesečju kada su mere izolacije remetile transport, ocenjuje analitičar Luis Kuidžis iz firme Oksford Ekonomiks. Od tada su restrikcije postepeno ukidane.

Sa druge strane, uvoz Kine u aprilu je zabeležio pad od 14,2 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, i umeren pad od 0,9 odsto u odnosu na mart. To je veće smanjenje od predviđanja analitičara.

Pad uvoza odražava teškoće sa kojima se suočava druga svetska privreda u vreme kada pokušava ponovo da pokrene svoju privrednu aktivnost takoreći zaustavljenu krajem januara pandemijom Kovida-19.

Vladajuća Komunistička partija Kine dozvolila je otvaranje fabrika i drugih firmi od kada je proglasila pobedu nad virusom u martu. Ali mnogi imaju teškoće da ponovo stanu na noge dok su ključna izvozna tržišta u SAD i Evropi zatvorena a potrošačima rečeno da ostanu kod kuće, prenosi AP.

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.