Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kineski predsednik obećao mirnu reunifikaciju sa Tajvanom - | K-013 Portal

Kineski predsednik obećao mirnu reunifikaciju sa Tajvanom

si djiping, tajvan, reunifikacija tajvana

Kineski predsednik Si Djinping obećao je danas neizbežnu „reunifikaciju“ sa Tajvanom „mirnim putem“, dok ostrvo poslednjih dana prijavljuje rekordni upad kineskih vojnih aviona u svoj prostor.

Si Djinping je govorio povodom komemoracije 110. godišnjice revolucije iz 1911. kada je svrgnuta poslednja kineska dinastija.

Taj dogadjaj danas je obeležen u Kini a biće takodje dan kasnije i u Tajvanu gde se prvi predsednik Kine Sun Jat-sen slavi kao otac nacije.

Ostrvo Tajvan ima sopstvene vlasti od pobede komunista u kontinentalnom delu Kine 1949. godine; Kina smatra tu teritoriju jednom od svojih provincija i preti da će pribeći sili u slučaju zvaničnog proglašenja nezavisnosti ostrva.

„Ostvarivanje reunifikacije domovine mirnim putem je u opštem interesu kineske nacije uključujući sunarodnike iz Tajvana“, rekao je Si Djinping u velikoj Palati naroda u Pekingu, gde u pozadini stoji portret Sun Jat-sena.

Uprkos političkom istorijskom rivalitetu Peking i Tajpej svoj legitimitet zasnivaju na revoluciji 1911.

„Reunifikacija naše zemlje može se ostvariti i ostvariće se“ rekao je Si Djinping i upozorio protiv svakog stranog mešanja.

„Pitanje Tajvana je isključivo unutrašnje pitanje Kine“, rekao je on dok je Vašington juče priznao da diskretno obučava tajvansku vojsku mesecima.

„Niko ne treba da potceni snažnu odlučnost… kineskog naroda da brani nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet“, rekao je Si.

Komemoracija revolucije jedan je od retkih dogadjaja u kome su ujedinjeni Kina i Tajvan.

Vodja Tajvana Tsai Ing-ven, koju s podozrenjem gledaju komunisti zvog njenog zalaganja za nezavisnost, takodje će sutra održati govor povodom tog dana.

„Oni koji izdaju partiju i dele zemlju nikad ne završavaju dobro“, rekao je Si Djinping u aluziji na strane koje se zalažu za nezavisnost u Tajvanu.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS