Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Koliko je sigurna ruska vakcina Sputnjik V i koje su najčešće nuspojave - | K-013 Portal
vakcinacija, vakcina sputnjik V

Koliko je sigurna ruska vakcina Sputnjik V i koje su najčešće nuspojaveDirektor ruskog Naučno-istraživačkog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg saopštio je da 85 odsto dobrovoljaca koji su primili vakcinu „Sputnjik V“ nisu imali nikakva neželjena dejstva, prenosi TASS.

Tri faze kliničkih ispitivanja vakcine „Sputnjik V“ pokazuju da nikakva neželjena dejstva nisu zabeležena kod 85 odsto dobrovoljaca, rekao je Gincburg na konferenciji za novinare u Moskvi.

Direktor Instituta „Gamaleja“ je rekao da 15 odsto vakcinisanih dobrovoljaca razvilo crvenilo na mestu ubrizgavanja vakcine i blagu glavobolju koja je prošla u toku od 24 sata.

Najneprijatnije neželjeno dejstvo koje neka osoba može da razvije nakon primanja vakcine jeste temperatura do 38 stepeni tokom dva dana, koja može da bude tretirana jednom tabletom paracetamola, objasnio je Gincburg.

„Sputnjik V“ prva je registrovana vakcina protiv korona virusa na svetu.

Registracija je obavljena 11. avgusta, a prva ispitivanja koja su nakon toga usledila počela su u Moskvi 7. septembra.

Dva dana kasnije prvi dobrovoljac je primio vakcinu. Kliničkim ispitivanjima obuhvaćeno je ukupno 40.000 ljudi, od kojih je 10.000 primilo placebo umesto vakcine.

(Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.