Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kuba legalizovala privatne internet mreže - | K-013 Portal

Kuba legalizovala privatne internet mreže

Internet Cuba

Kuba će dozvoliti korišćenje privatnih bežičnih internet veza (WI-FI) i uvoz opreme za to, čime ce nestati jedno od najtvrđih ograničenja upotrebe interneta na svetu.

Takva odluka će dati pravni status hiljadama Kubanaca koji su krijumčarenom opremom koja je bila nelegalna napravili domaće digitalne mreže, što je vlast poslednjih godina tolerisala, prenosi AP.

Iako nove mere dozvoljavaju građanima da se sopstvenom opremom povežu na internet i dele signal sa drugima, agencija navodi da će kubanska kompanija koja ima monopol u telekomunikacijama, Etecsa, ostat jedini internet provajder na ostrvu.

Vlada kaže da operatorima privatnih mreža neće biti dozvoljeno da naplaćuju uslugu, iako je nejasno kako će se to sprovesti.

Do 2015. godine jedini način za legalno korišćenje interneta na ostrvu mogao se naći u vladinim kompjuterskim centrima i hotelima koje su često posećivali strani turisti.

To se promenilo aktiviranjem desetina rutera postavljenih u parkovima i na uglovima ulica.

Kubanci su mogli da se prijave na rutere sa karticama koje su kupovali za nekoliko dolara po satu interneta, a taj trošak se nešto kasnije smanjio na jedan dolar po satu.

Nova pravila stupiće na snagu 29. jula 2019. godine

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.