Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Lavrov: Pregovori sa Ukrajinom će biti održani, naši zahtevi minimalni - | K-013 Portal

Lavrov: Pregovori sa Ukrajinom će biti održani, naši zahtevi minimalni

sergej lavrov, rusija, ukrajina, pregovori

Pregovori Rusije i Ukrajine će biti održani, kaže ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i ističe da će rešenje krize u Ukrajini biti pronađeno, te da su uslovi koje postavlja Rusija minimalni.

"Naravno, rešenje će biti pronađeno, ne sumnjam u to. Uslovi koji su za nas minimalni su dobro poznati, oni se razmatraju i na pregovorima s ukrajinskom stranom, kao što je to bilo u Gomelju i kako treba da se dogodi i danas", rekao je Lavrov u obraćanju javnosti.

Lavrov kaže da je Rusija spremna i za dijalog sa zapadnim zemljama, isključivo ako se u obzir uzmu uzajamni interesi.

Tvrdi da Rusija ne gradi svoju politiku na principu "eskalacija radi deeskalacije".

"Moskva ne može da dozvoli da sa teritorije Ukrajine stiže pretnja od direktnog napada na Rusiju", naglasio je Lavrov.

Kaže da o tome kako će se dalje živeti u Ukrajini i ko će njome rukovoditi treba da odlučuje ukrajinski narod, odnosno svi narodi koji žive u toj zemlji.

"Po pitanju Ukrajine mi postupamo ispravno, sigurni smo u to", rekao je Lavrov i naglasio da duboko žali zbog pogibije civila.

"Mesto druge runde pregovora bi moglo biti promenjeno"

Mesto susreta delegacija Rusije i Ukrajine mogao bi biti premešteno iz Beloveške šume na neku drugu lokaciju, ali još nije doneta konačna odluka i nema podataka o terminu održavanja sastanka, javlja Sputnjik, pozivajući se nadiplomatske izvore.

Beloruski politikolog Jurij Voskresenski, blizak organizatorima skupa, kaže da se Ukrajina protivila pregovorima u Beloveškoj šumi, dok je Rusija spremna za sastanak samo na tom mestu.

"Ukrajinska strana se kategorički protivila održavanju pregovora u Beloveškoj šumi. Prema nezvaničnim informacijama, ruska strana neće voditi razgovore na teritoriji drugih država, pregovori su mogući samo na teritoriji Belorusije", rekao je Voznesenski za televiziju Rusija 24.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.