Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website List Miroslavljevog jevanđelja stiže sa Putinom u oktobru - | K-013 Portal

List Miroslavljevog jevanđelja stiže sa Putinom u oktobru

Miroslavljevo jevanđelje, list, Vladimir Putin, Rusija

Dugoočekivani 166 list Miroslavljevog jevanđelja, jedini koji nedostaje najstarijem srpskom ćiriličnom rukopisu, a koji koje se nalazi u Nacionalnoj biblioteci Rusije u Sank Petesburgu, u Srbiji će stići sa ruskim predsednikom Vladimiron Putinom u oktobru, saznaje Tanjug.

Naime, nakon što je Ruska duma ratifikovala sporazum postignut između srpske i ruske vlade o razameni lista Miroslavovskog evanđelja za sedam slike ruskog umetnika Nikolaja Konstantinoviča Reriha, preostalo je da on stupi i na snagu, a poslednji korak do toga je da ministarstva spoljnih poslova razmene verifikaciju sporazuma.

Posle toga je potrebno da prođe mesec dana da bi ova značajna dela za srpsku i rusku kulturu mogla biti razmenjena, a uobačijano je da se to dogodi tokom poseta visokim zvaničnika.

Vladimir Putin je u razgovoru sa predsednikom Aleksandar Vučić potvrdio svoju posetu Beogradu u oktobru.

I u Narodnom muzeju u Beogradu gde se čuvaju i Miroslavljevo jevađelje i Rerihove slike, čekaju da sporazum stupi na snagu da bi srpskoj javnosti predstavili dela izuzteno vrednovanog ruskog autora, koja do sada nikada nisu izložena

Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu je ranije izjavala za Tanjug da će u Narodnom muzeju pre nego što slike budu ispraćeno u u Muzej posvećen Rerihu koji se u osniva u Moskv

Skupština Srbije usvojila je u januaru ove godine Zakon o potvrdivanju Sporazuma izmedu Vlade Srbije i Vlade Rusije o predaji lista Miroslavljevog jevandelja Srbiji i slika Nikolaja Konstantinoviča Reriha Rusiji, a Sporazum je postignut tokom posete Srbiji ruskog predsednika Vladimira Putina 17. januara 2019. godine.

Miroslavo jevanđelje napisano je oko 1180. godine i predstavlja najstariji sačuvani srpski ćirilični rukopis i čuva se u Narodnom muzeju Srbije u Beogradu.

Oko 1845. godine arhimandrit Porfirije (Uspenski) otkrio je rukopis u manastiru Hilandar. Uzeo je jedan list i odneo ga u Rusiju.

Sudbina Rerihovih slika bila nepoznata od 1941. do marta 2017. godine, kada je dopisnik agencije Tas otkrio platna u Narodnom muzeju Srbije.

Prema nekim podacima, Rerih je jednu sliku poklonio beogradskom muzeju, a ostale su donete u Srbiju u okviru izložbe posvećene njegovom deku.

Međutim, izbijanje Drugog svetskog rata sprečilo je vraćanje eksponata u Rusiju.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.