Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Mađari će ruski gas dobijati najvećim delom preko Srbije - | K-013 Portal
ruski gas, madjarska

Mađari će ruski gas dobijati najvećim delom preko SrbijeMađarska je postigla sporazum sa Rusijom o svim uslovima novog dugoročnog sporazuma o snabdevanju gasom, koji će stupiti na snagu 1. oktobra, objavio je danas ministar spoljnih poslova Peter Sijarto na svom Fejsbuk profilu.

Sijarto je naveo da se novi ugovor sa Gapromom odnosi na period od 15 godina, uz mogućnost modifikovanja količine kupovina posle 10 godina, prenosi Rojters.

Gasprom će Mađarskoj godišnje isporučivati 4,5 milijardi kubnih metara prirodnog gasa preko dva pravca - 3,5 milijardi kubnih metara će ići preko Srbije, a jedna milijarda kubnih metara preko Austrije, dodaje britanska agencija.

Kako je naglasio, glavnina isporuka će prema novom ugovoru stići putem novog interkonektora na mađarsko-srpskoj granici, koji će biti operativan do oktobra.

Iz Gasproma su saopštili da je održan sastanak sa mađarskim ministrom inostranih poslova, ali nisu dali nikakve detalje.

Mađarska se oslanja na Rusiju najvećim delom u uvozu prirodnog gasa koji je do sada isporučivan gasovodom kroz Ukrajinu, ali je posljednjih godina diversifikovala uvoz otvaranjem prekograničnih interkonektora sa većinom svojih suseda i obezbeđenjem isporuka tečnog prirodnog gasa od Rojal Dač Šela iz terminala na ostrvu Krk.

(Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.