Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Masovni protesti zbog cene goriva srušili Vladu Kazahstana - | K-013 Portal

Masovni protesti zbog cene goriva srušili Vladu Kazahstana

kazahstan pad vlade, cena goriva

Kazahtanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev prihvatio je u sredu ostavku vlade, saopštio je njegov kabinet nakon protesta izazvanih povećanjem cene goriva u kojima je ranjeno stotinu policajaca.

Policija je suzavcem i granatama za omamljivanje u utorak kasno uveče oterala stotine demonstranata s glavnog trga u Almatiju, najvećem gradu Kazahstana, a sukobi su se nastavili satima u obližnjim delovima grada.

Protesti su narušili imidž Kazahstana kao politički stabilne države pod strogim nadzorom, kojim je privlačila stotine milijardi dolara stranih ulaganja u naftu i metalsku industriju tokom tri decenije nezavisnosti.

Tokajev je od vlade i pokrajinskih guvernera tražio da ponovno ograniče cenu tečnog gasa, a zatim i benzina, dizela i druge "društveno važne" potrošačke robe. Zapovedio je vladi i da razradi zakon o ličnom bankrotu, te da razmisli o zamrzavanju cena komunalnih usluga i uvede pomoć za stanarinu za siromašne porodice.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.