Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ministar pravde SAD tvrdi da nije bilo prevare koje bi promenile rezultat izbora - | K-013 Portal

Ministar pravde SAD tvrdi da nije bilo prevare koje bi promenile rezultat izbora

izbori, amerika, donald tramp, džozef bajden

Američki ministar pravde Bil Bar (Bill Barr) izjavio je večeras da nije konstatovao „izbornu prevaru“ dovoljno veliku da bi se poništila pobeda Džozefa Bajdena (Joseph Biden), suprotno tvrdnjama odlazećeg predsednika SAD Donalda Trampa.

„U ovoj fazi nismo videli prevare u razmerama koje bi mogle da promene ishod izbora“, rekao je Bar u izjavi za agenciju AP.

Bar je rekao da su bile optužbe o „sistematskim prevarama“ prema kojima su mašine bile programirane da daju pogrešne rezultate izbora. Dodao je da je su njegovo i ministarstvo za nacionalnu bezbednosti istražila te navode i do sada nije ništa pronađeno što bi potvrdilo te optužbe.

Tramp, koji odbija da prizna svoj poraz, u nedelju je kritikovao ministarstvo pravde i saveznu policiju da mu nisu pomogli u borbi da dokaže postojanje izborne prevare.

„Sve je veća tendencija da se pravosudni sistem koristi kao sredstvo za rešavanje svih problema, a kada su ljudi nezadovoljni nečim, čekaju da se pojavi Ministarstvo pravde“, rekao je Bar.

Ministar pravde, poznat po lojalnosti Trampu, do sada je vodio računa da ne protivreči američkom predsedniku, podsetila je agencija Frans pres.

Bar je početkom novembra ovlastio savezne tužioce da istražuju sumnje na prevaru, ne čekajući da savezne države potvrde rezultate, što je suprotno običajima. Međutim, Bar je pozvao tužioce da intervenišu samo u slučaju da postoje „značajni“ i „verodostojni“ navodi o eventualnim izbornim manipulacijama.

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.