Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Mobilizacija u Rusiji ne važi za sve: Objavljeno koga je država poštedela - | K-013 Portal

Mobilizacija u Rusiji ne važi za sve: Objavljeno koga je država poštedela

vldimir putin, mobilizacija

Proglašena je mobilizacija 300.000 ljudi u sredu, u Rusiji, starosti između 18 i 50 godina za “specijalnu vojnu operaciju“ Moskve u Ukrajini. Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je niz zanimanja za koja kaže da će biti izuzeta od regrutacije u cilju podsticanja ratnih napora u Ukrajini. IT radnici, bankari i novinari koji rade za državne medije izbeći će “delimičnu mobilizaciju“, koju je u sredu najavio predsednik Vladimir Putin.

Odluka o mobilizaciji je podstakla jurnjavu ka granicama budući da mladići pokušavaju da pobegnu da bi izbegli rat.

Objavljujući izuzeća u petak, rusko Ministarstvo odbrane je reklo da poslodavci moraju da sastave listu radnika koji ispunjavaju kriterijume i da je predaju svojim kancelarijama. Kako mediji prenose, prihvatilo je da neki sektori moraju da budu isključeni da bi se “obezbedio rad specifičnih visokotehnoloških industrija, kao i ruskog finansijskog sistema“.

Dekret nejasan kada je u pitanju mobilizacija

Neki komentatori su primetili da je tekst dekreta o mobilizaciji ostao nejasan, što bi potencijalno omogućilo da se on proširi ako je potrebno. I jedan pasus ostaje potpuno poverljiv, piše Saudi Gazzete.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da se to odnosi na ukupan broj Rusa koji bi mogli da budu regrutovani, za koji je istakao da ne može da se otkrije.

Ranije je nezavisni list Novaya gazeta objavio, pozivajući se na neimenovani izvor iz vlade, da je redigovani odeljak dozvoljavao poziv do milion ljudi, a ne prijavljenih 300.000. Drugi su doveli u sumnju istinitost obećanja Kremlja da će ograničiti nacrt. Pre samo dve nedelje Peskov je rekao novinarima da “nije bilo razgovora” o mobilizaciji ruskih lidera.

Kako muškarci u Rusiji reaguju na mobilizaciju?

Širom zemlje se pojavljuju izveštaji o ruskim muškarcima koji ne ispunjavaju kriterijume, a koje pozivaju lokalni oficiri za regrutaciju. Ruski dnevni list Komersant objavio je da je lokalni komandant u sibirskom regionu Irkutsk pozvao muškarce koji su ranije bili oslobođeni službe iz zdravstvenih razloga.

U drugim mestima muškarci nastavljaju da pokušavaju da pobegnu iz zemlje kako bi izbegli da ih regruti pozovu za prvu vojnu mobilizaciju zemlje od Drugog svetskog rata. Na jugu, na graničnom prelazu između Rusije i Gruzije, formirale su se kolone u saobraćaju.

Neki od onih koji su krenuli u susednu zemlju koristili su bicikle da zaobiđu kolone automobila i izbegnu zabranu prelaska pešice, dok su drugi prijavili čekanja do 12 sati.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.