Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Na Antarktiku izmereno rekordnih 18,3 stepena - | K-013 Portal

Na Antarktiku izmereno rekordnih 18,3 stepena

Na Antarktiku izmereno rekordnih 18,3 stepena

Na istraživačkoj stanici na Antarktiku u četvrtak je izmerena temperatura od 18,3 stepena, što je najviša ikada izmerena na tom kontinentu, objavila je Svetska meteorološka organizacija (WMO).

Prema rečima portparolke WMO Kler Nulis, dosadašnji rekord na Antarktiku bio je 17,5 stepeni, koliko je izmereno 24. marta 2016. godine.

Oba puta rekordne temperature su izmerene u istraživačkoj stanici "Esperanca", a redovno merenje na Antarktiku je počelo 1961. godine.Zvuči nestvarno, ali podaci pokazuju da je u četvrtak na Antarktiku izmerena ista temperatura kao u San Dijegu u Kaliforniji, a u Svetskom meteorološkoj organizaciji kažu da nije previše utešna činjenica da je na Južnoj hemisferi sada leto.

Prema zvaničnim podacima WMO, od svih delova naše planete Antarktik se najbrže zagreva i u proteklih 50 godina prosečna temperatura na tom kontinentu je uvećana za tri stepena.

"Količina leda koja se gubi na Antarktiku povećana je šest puta između 1979. i 2017. godine, a otapanje santi znači da smo u velikom problemima kada je reč o podizanju nivoa mora", rekla je Nulis.Naučnici već dugo upozoravaju da je zbog globalnog otopljavanja ledena ploča na Južnom polu na putu da se raspadne i da bi otapanje tolike količine leda dovelo do katastrofe, jer bi se nivo mora podigao najmanje tri metra.

(Fonet)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.