Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Na aukciji slika Van Goga koju su zaplenili nacisti - | K-013 Portal

Na aukciji slika Van Goga koju su zaplenili nacisti

slika van goga, aukcija slika

Vek nakon što je poslednji put viđena u javnosti, slika Vinseta van Goga koju su nacisti zaplenili odlazi na aukciju, na kojoj se očekuje da će biti prodata za do 30 miliona dolara.

Akvarel sa temom žetve, pod nazivom "Gomile pšenice", prikazuje žene koje rade na poljima u Arlu u Francuskoj, piše CNN.

Van Gog je naslikao akvarel 1888. godine, kada se povukao na selo u Francuskoj zbog lošeg zdravlja.

Prema katlogu aukcijske kuće Kristi, slika je prvobitno pripadala Van Gogovom bratu Teu, a kasnije je dobila novog vlasnika, jevrejskog industrijalca Maksa Meirovskog, koji je sliku kupio 1913. godine.Suočen sa antisemitskim progonom u Nemačkoj, Meirovski je bio primoran da pobegne iz zemlje a sliku je poverio Nemcu koji je trgovao umetninama u Parizu.

Slika je potom dospela u vlasništvo Mirjam Karoline Alekadrine de Rotšld, koja je nakon izbijanja Drugog svetskog rata pobegla u Švajcarsku.

Nemci su tokom rata opljačkali kolekciju Rotšildovih, u kojoj je bila i slika "Gomile pšenice", koja je 1941. prebačena u nacionalnu galeriju "Že de pom" u Parizu, u kojoj su nacisti čuvali dela koja su smatrali "degenerisanim".

Slika je nakon toga završila u zamku Šlos kogl u Austriji, gde je ušla u neimenovanu privatnu kolekciju.

"Gomile pšenice" je poslednji put viđena u javnosti 1905. godine kada je bila eksponat na široj retrospektivi Vangogovih slika u muzeju Stedelijk u Amsterdamu.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.