Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nafta poskupela 5,0 odsto prošle nedelje - | K-013 Portal

Nafta poskupela 5,0 odsto prošle nedelje

cena nafte na svetskom trzistu, brent

Cene nafte su danas nastavile rast na azijskom trgovanju zbog poremećaja isporuka iz Kazahstana i Libije, koji su nadvladali procene da će brzo globalno širenje omikron soja korona virusa ukočiti rast potražnje za gorivom i rezultirati viškom ponude na tržištu.

Evropska nafta Brent je poskupela za 24 centa ili 0,3 posto, na 81,99 dolara po barelu na trgovanju u 7:30 časova po srednjoevropskom vremenu, dok je cena američke nafte WTI porasla za 22 centa, takođe za 0,3 procenta, na 79,12 dolara po barelu, izveštava Rojters.

Cene nafte su prošle nedelje porasle za 5,0 odsto zbog protesta u Kazahstanu koji su poremetili železnički transport i pogodili proizvodnju na najvećem naftnom polju Tengiz, kao i zbog redovnog remonta naftovoda u Libiji, što je uticalo na pad pumpanja na 729.000 barela dnevno sa prošlogodišnjih visokih 1,3 miliona barela dnevno.

Najveća kazahstanska mešovita naftna kompanija Tengizševroil (TCO) postepeno povećava proizvodnju kako bi dostigla normalan obim produkcije na polju Tengiz, nakon što su protesti ograničili pumpanje poslednjih dana, saopštio je operater Ševron u nedelju.

Zapadni analitičari za tržište nafte takođe spekulišu oko navodno mogućeg napada Rusije na Ukrajinu, što bi, kako kažu, moglo da poremeti izvoz ruske sirove nafte u Evropu i dodatno pogura naviše cene "crnog zlata".

Podršku cenama nafte pruža i rastuća globalna tražnja i manje povećanje ponude od očekivane iz Organizacije zemalja izvoznica nafte, Rusije i saveznika, iliti grupe OPEK+.

Proizvodnja nafte u zemljama članicama OPEK-a je u decembru porasla za 70.000 barela dnevno u odnosu na prethodni mesec, što je znatno ispod količine od 253.000 barela dnevno koliko im je sporazum alijanse OPEK+ dozvoljavao da povećaju.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.