Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Najveća prevara s kriptovalutama: Braća nestala sa 3,6 milijardi dolara - | K-013 Portal

Najveća prevara s kriptovalutama: Braća nestala sa 3,6 milijardi dolara

prevara sa bitkoinom

Dva brata iz Južnoafričke Republike nestala su sa 3,6 milijardi dolara vrednosti u kriptovaluti bitkoin.

Sumnja se da su do tog novca došli prevarom preko svoje firme za ulaganje u kriptovalute, piše Blumberg.

Ulagači su sada angažovali advokatsku firmu iz Kejptauna, iz koje kažu da ne mogu da lociraju braću, te da su slučaj prijavili takozvanim "Orlovima", elitnoj jedinici nacionalne policije JAR-a.

Nakon porasta vrednosti bitkoina u proteklih godinu dana, nestanak oko 69.000 bitkoina - vrednih više od četiri milijarde dolara na njegovom vrhuncu u aprilu - predstavljao bi najveći ikada izgubljeni novac u prevari sa kriptovalutama.

Ovaj incident bi mogao podstaći napore regulatora širom sveta da uvedu red u tržište usled sve češćih slučajeva prevara.

Prvi znakovi problema pojavili su se u aprilu, kada je bitkoin bio na rekordnim nivoima.

Direktor kompanije Africrypt Amir Kadži (20), stariji od nestale braće, obavestio je svoje klijente da je bio žrtva hakovanja. Zatražio je od njih da ne prijavljuju napad advokatima i vlastima.

Neki skeptični ulagači nisu mu verovali, pa su angažovali sopstvene advokate, odnosno firmu Hanekom, dok je odvojena grupa započela proces likvidacije protiv Africrypta.

"Odmah smo posumnjali da tu nešto ne štima, jer je objava Africrypta molila investitore da ne preduzimaju nikakve pravne mere", kažu advokati Hanekoma. "Radnici Africrypta izgubili su pristup platformi sedam dana pre navodnog hakerskog napada", dodaju.

Novac nestao bez traga

Daljim istraživanjem advokati su došli do otkrića da je sav novac iz ulagačke firme Africrypt prebačen sa južnoafričkih računa i novčanika, te da je on prebačen kroz mešavinu različitih drugih kriptovaluta kako bi mu bilo teže ući u trag.

Pozivom na kadžijev mobilni telefon javljala bi se sekretarica. Kadži i njegov brat Ris (19) otvorili su firmu Africrypt 2019. i u početku su svojim klijentima nudili ogromne povrate novca za ulaganje kod njih - čak i do 10 odsto. Pozivi na Risov mobilni završili bi na sekretarici.

Ovo, pak, nije prvi slučaj prevare ovog tipa u Južnoafričkoj Republici. Prošle godine propao je Mirror Trading International, firma koja se bavila trgovanjem kriptovalutama. Tada su nestale oko 23 hiljade kriptovaluta u vrednosti od oko 1,2 milijarde dolara, što je nazvano najvećom prevarom 2020. godine u svetu kriptovaluta.

Za sada, Africryptov nestanak novca je čak tri puta veći.

Slučaj Africrypta češljaju i južnoafričke finansijske vlasti, ali je trenutno nemoguće otvoriti zvaničnu istragu jer se kriptovalute u toj zemlji ne smatraju legalnom finansijskom imovinom. Policija se, takođe, još nije oglasila o ovome.

Problem sa kriptovalutama ima i Kina, posebno proteklih nedelja, kada je eskalirala njihova borba protiv tog oblika trgovanja.

Naime, kako je proteklih godinu dana vrednost bitkoina postepeno jačala, Komunistička partija Kine sve više je zabrinuta zbog potencijalnih prevara, pranja novca i gubitaka od strane ulagača u kriptovalute.

U JAR u januaru je dnevna vrednost trgovanja kriptovalutama prvi put premašila 141 milion dolara, što sugeriše značajan apetit ulagača na tržištu, koje regulatorne vlasti uglavnom nisu kontrolisale, zaključuje Blumberg.

(Index.hr)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.