Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nemačka produžava uredbu za radnike sa Balkana - | K-013 Portal
Nemačka, radnici sa Balkana

Nemačka produžava uredbu za radnike sa BalkanaNemačko pravilo za zapadni Balkan o zapošljavanju treba da ostane na snazi do 2023. godine, piše Dojče vele i navodi da će građani Srbije, Albanije, BiH, Severne Makedonije, Crne Gore i takozvanog Kosova i dalje moći da dolaze u Nemačku nezavisno od stručne spreme.

"Olakšice kada je reč o pravilima za dolazak u Nemačku građana zapadnog Balkana su produžene", piše Frankfurter Algemajne Cajtung (FAZ).

U nacrtu uredbe u koji je list imao uvid navedeno je da bi radna snaga sa zapadnog Balkana i u naredne tri godine trebalo da ima olakšan pristup nemačkom tržištu rada.

Nakon dugih pregovora u vladajućoj koaliciji, ministar rada Hubertus Hajl je predložio Nacrt uredbe kojom se to reguliše i poslao na glasanje ostalim ministrima.

Nacrt u osnovi predviđa da tzv. Pravilo za zapadni Balkan iz 2016. godine, koje bi inače isteklo u decembru ove godine, bude produženo do 2023. godine.

Međutim, predviđena je nova gornja granica: godišnje u zemlju na taj olakšani način iz regiona sme da uđe najviše 25.000 ljudi.

U pozadini te odluke su dileme domaćih političara u CDU koji su na početku odbijali svako produžavanje tog pravila.

Prošle godine su nemačka predstavništva u inostranstvu na osnovu tog pravila izdala ukupno 27.000 radnih viza, stoji u nacrtu uredbe, navodi list.

Takođe je ukazano da je istraživanje Instituta za tržište rada i istraživanja zanimanja pokazalo da osobe sa zapadnog Balkana u proseku imaju dnevnicu od 12 evra i da je samo jedan odsto njih u Nemačkoj nezaposleno ili im je potrebna pomoć.

(Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.