Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nova godina već stigla na Kiribati, Samou, Novi Zeland… - | K-013 Portal

Nova godina već stigla na Kiribati, Samou, Novi Zeland…

nova godina, svet

Nova 2023. godina je stigla, a prvi su je dočekali stanovnici ostrva Laejn koje pripada ostrvskoj državi Kiribati u Tihom okeanu, kao i u Samoi i Novom Zelandu.

Kiribati su smešteni u centralnom delu Tihog okeana, oko 4.000 kilometara jugozapadno od Havaja.

Republika Kiribati je ostrvska država čija se 33 atola – koralna ostrva, prostiru na više od 1.351.000 kvadratnih kilometara u predelu oko ekvatora. Država pripada zemljama Komonvelta i ima oko 103.000 stanovnika koji naseljavju 21 ostvo.

Nakon Kiribata Novu godinu će dočekati stanovnici krajnjeg istoka Azije i Novog Zelanda, slede Australija, Japan, Indonezija, Kina, Indija i druge azijske države, pa Evropa i Afrika, a potom i oba američka kontinenta.

„Pun krug“ završava se u ponoć 31. decembra na Pacifiku – Havajima, Američkoj Samoi i Midvejskim ostrvima.

Kinezi su, za razliku od ostalih stanovnika zemljine kugle, prilično ravnodušni prema dočeku 1. januara, jer oni imaju svoju Novu godinu čiji doček traje 15 dana. Prvi dan kineske Nove godine počinje na mladi mesec, koji se pojavljuje između 21. januara i 20. februara.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.