Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Održana vojna parada u Moskvi u čast pobede nad fašizmom - | K-013 Portal

Održana vojna parada u Moskvi u čast pobede nad fašizmom

vojna parada moskva

U Moskvi i drugim gradovima Ruske Federacije održana je vojna parada. Na Crvenom trgu defilovalo 12.500 vojnika i 190 jedinica naoružanja, vojne i specijalne tehnike i 76 aviona i helikoptera. Uvek ćemo pamtiti da je veličanstvenu pobedu nad nacizmom ostvario sovjetski narod, poručio je Vladimir Putin.

Povodom Dana pobede nad fašizmom, u Moskvi je održana vojna parada. U 27 gradova širom Ruske Federacije učestvovalo je više od 60.000 vojnika.

Zvona sa Spaske kule na Crvenom trgu označila su početak Vojne parade u Moskvi. Uobičajeni protokol je "dolazak" zastave Ruske Federacije i Zastava pobede, 150 divizije.

Paradu u Moskvi predvodio je vrhovni komandant Kopnene vojske general armije Oleg Saljukov. Saljukov je predao paradu ministru odbrane Sergeju Šojguu, koji je pozdravio vojnike i čestitao Dan pobede.

Predsednik Vladimir Putin čestitao je državljanima Rusije dan pobede, nakon što mu je Šojgu podneo izveštaj.

Predsednik Rusije je rekao da je pobeda od kolosalnog značaja. "Uvek ćemo pamtiti da je veličanstvenu pobedu nad nacizmom ostvario sovjetski narod", rekao je Putin. Proglasio je minut ćutanja.

Tanjug (Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Poručio je da je sovjetski narod izrekao istorijsku presudu nacizmu i pobedio ga.

Nakon himne Ruske Federacije, usledio je defile pešadije.Crvenim trgom prva je marširala četa dobošara u pratnji grupe koja nosi simbole pobede, državne zastave Ruske Federacije i simbole Oružanih snaga Rusije.

U paradnom stroju su, između ostalih, bili pitomci Vojne akademije za vezu "Maršal Buđoni", paradni stroj vojne policije Oružanih snaga Ruske Federacije, stroj Akademije civilne zaštite Ministarstva za vanredne situacije i drugi.

Defilovali su operativne divizije "Deržinski" iz sastava snaga Nacionalne garde Rusije,paradni stroj 4. gardijske tenkovske divizije "Andropov". Sverusko kozačko društvo predstavljaju paradni strojevi kozačke jedinice iz Kubanja i Donske jedinice.

Pešadijski deo parade završili su kadeti moskovske Više škole opšteg smera. Prvi put u paradi učestvovale su studentkinje Vojne akademije vazdušne odbrane i paradne jedinice kadetskog korpusa Istražnog komiteta.

Tanjug (Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Pravo da otvore paradu pripalo je pripadnicima 1. gardijske tenkovske armije Crvene zastave na tenkovima iz Velikog otadžbinskog rata - T-34 -85.

U sastavu mehanizovane kolone je bilo više od 190 modela vojne tehnike, uključujući razne vrste ruskih tenkova, pet vrsta oklopnih vozila porodice "Tajfun", borbena vozila pešadije, taktički raketni sistem "Iskander M", višecevni raketni sistem "Tornado S", samohodna haubica, artiljerijski sistem "Koalicija SV".

Vazdušni deo parade otvorila je grupa od tri helikoptera Mi-26.

Defile je završilo šest jurišnih aviona Su-25BM, bojeći nebo iznad prestonice bojama državne zastave Ruske Federacije.

Vladimir Putin pozdravio je veterane pred odlazak sa Crvenog trga.Na kraju vojne parade orkestar je izveo pesmu "Pobeda je i dalje mlada".

(Tanjnug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.