Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Oštrija pravila za ulazak u Nemačku - i Srbija na proširenom spisku rizičnih zemalja - | K-013 Portal
putovanje u nemacku, granicni prelaz

Oštrija pravila za ulazak u Nemačku - i Srbija na proširenom spisku rizičnih zemaljaZa više zemalja sa posebno velikim brojem infekcija, među kojima su i Srbija i BiH, ili sa opasnim mutacijama - počela su da važe stroža pravila za ulazak u Nemačku. Kontrola se vrši na nemačkim granicama i aerodromima, prenosi Dojče vele pisanje agencije dpa.

Da bi zaštitila Nemačku od uvoza novih slučajeva korone, Savezna vlada je kao područja visokog rizika klasifikovala znatno više zemalja nego ranije. Novina je spisak zemalja u kojima je takozvana sedmodnevna incidencija više od 200 novih infekcija na 100.000 stanovnika nedeljno (Nemačka trenutno: 111).

Za sve putnike koji dolaze ili se vraćaju u Nemačku važi: obavezna registracija na internetu na sajtu einreiseanmeldung.de - pre ulaska u zemlju.

Tri kategorije rizika

Prema Institutu Robert Koh, u kategoriji zemalja sa visokom incidencijom (više od 200) su od juče, 24. januara sledeće zemlje:

U Evropi - Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Severna Makedonija, Slovenija, Albanija, Španija, Portugal, Estonija, Letonija, Litvanija, Andora i Češka.

U Africi i na Bliskom Istoku - Egipat, Iran, Izrael, Liban i Ujedinjeni Arapski Emirati.

U južnoj i severnoj Americi - Panama, Kolumbija, Bolivija, Meksiko i SAD.

U kategoriju područja u kojima su se pojavile veoma zarazne mutacije virusa korona za sada spadaju: Velika Britanija, Irska, Severna Irska, Južna Afrika i Brazil.

Za putnike iz zemalja obe ove kategorije važi - ulazak u Nemačku je dozovoljen samo uz negativan test koji ne sme biti stariji od 48 sati.

Putnici iz rizičnih područja, zemalja ili regiona sa incidencijom iznad 50 u koju spada i Hrvatska, moraju se testirati na koronu najkasnije 48 sati - nakon ulaska u Nemačku.

Sistematske i nasumične kontrole

Prema Ministarstvu unutrašnjih poslova Nemačke, testovi se sistematski proveravaju na aerodromima i morskim lukama. Naročito se letovi iz takozvanih visokorizičnih područja "dosledno proveravaju" - proverava se direktno u avionu i pre pasoške kontrole. Pored testova kontroliše se i da li su putnici popunili prijavne formulare.

U pograničnim oblastima sa drugim zemljama EU i Švajcarskom, putnici se proveravaju nasumično. Prema saveznoj policiji, dodatne mere služe identifikovanju putnika koji se odmah moraju poslati u karantin.

Karantin

U principu, svi putnici koji ulaze ili se vraćaju u Nemačku i koji su boravili u rizičnom području u poslednjih deset dana pre ulaska, obavezni su na desetodnevni karantin. Karantin se može skratiti tek posle pet dana, ako se uradi drugi test i on bude negativan.

Pravila o karantinu su u nadležnosti saveznih pokrajina i stoga se mogu razlikoviati. Od karantina su u principu izuzeta poslovna putovanja.

(DW)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.