Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Otvoren čuveni karneval u Veneciji - | K-013 Portal

Otvoren čuveni karneval u VenecijiOtvoren čuveni karneval u Veneciji

Čuveni karneval u Veneciji otvoren je u nedelju, 9. februara, na temu "igra, ljubav i ludorije", a svega nekoliko meseci posle katastrofalnih poplava koje su pogodile ovaj grad.

Ovogodišnji festival počeo je paradom na čamcima po čuvenim kanalima, dok je zvanično otvaranje bilo sa mnogobrojnim čamcima i plovilima koji su se kretali kroz kanale, prenosi BBC.

Dok se većina učesnika odlučila za tradicionalne maske, neki su nosili i modernije kostime, poput onih iz poznatih naučno fantastičnih filmova.

Otvaranju je prisustvovao veliki broj posetioca, a festival će trajati do 25. februara.

Festival je osnovan 1162. godine nakon vojne pobede, a jedno vreme, sve do 1980. godine, nije se održavao.

Širom sveta, festival je poznat po raskošnim maskama i kostimima, a njime se označava period blagostanja pre početka 40-dnevnog uskršnjeg posta.

Portal Juronjuz prenosi da je ovogodišnji karneval privukao manje turista nego inače, odnosno da je svega 70 odsto hotelskog smeštaja popunjeno, najverovatnije zbog trenutne epidemije koronavirusom i nedavnih poplava.

Navodi se i da će ovogodišnji festival ostati upamćen kao prvi na kome se koristi visokotehnološki sistem koji će brojati koliko turista u određeno vreme ulazi u određeni deo grada.

Vlasti Venecije su objasnile da će im to pomoći da saznaju kako se turisti kreću po gradu i koriste njegove različite prostore.

(Foto: Tanjug (AP Photo/Antonio Calanni)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.