Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Otvoren Venecijanski filmski festival - | K-013 Portal

Otvoren Venecijanski filmski festival

Filmski festival Venecija, Venecija

Najstariji filmski festival na svetu otvoren je sinoć u Veneciji, uz veliki broj epidemioloških protokola zbog pandemije korona virusa.

Samo su malobrojne poznate ličnosti sa A liste stigle na otvaranje Venecijanskog filmskog festivala, popularne Mostre, noseći zaštitne maske, dok šira javnost mahom nije mogla da prisustvuje, prenosi AP.

S obzirom na to da broj slučajeva korona virusa u Italiji i drugim delovima sveta ponovo raste, na snazi su strogi bezbednosni protokoli, koji uključuju nošenje zaštitnih maski za vreme gledanja filma.

Otvaranju prvog takvog međunarodnog događaja od pojave korona virusa prisustvovali su direktori najvećih filmskih festivala u Evropi, koji se održavaju u Kanu, Berlinu, Roterdamu, San Sebastijanu, Lokarnu, Karlovim Varima i Londonu, u znak solidarnosti sa industrijom, koja je teško pogođenja pandemijom Kovida-19, navodi Rojters.

"Osećamo odgovornost zbog toga što smo prvi. Znamo da će Venecijanski festival biti neka vrsta testa za sve", rekao je direktor festivala Alberto Barbera.

On je dodao da su organizatori radili mnogo kako bi osigurali bezbednost svih prisutnih.

"I ako bude funkcionisalo kao što se nadamo, svi mogu da nauče iz našeg iskustva", rekao je on.

Australijska glumica Kejt Blanšet, koja ove godine predsedava žirijem, rekla je da želi da pokaže podršku filmskih stvaraocima, koji su morali da završe svoje filmove u okolnostima punim izazova.

"Sjajno je što je toliko direktora festivala iz celog sveta došlo da podrži Veneciju i shvatilo da, zapravo, podržava različite aspekte iste industrije. Mislim da je to veoma kolegijalno, na način na koji možda nije bilo ranije", rekla je Blanšet.

Blanšet i Barbera ukazali su na porast broja platformi za striming tokom restriktivnih mera korona virusa i na negativne posledice koje bi to moglo da ima na bioskope.

Ove godine za "Zlatnog lava" za najbolji film takmiči se 18 filmova, manje nego što je uobičajeno.

Prvog dana festivala prikazana je romantična italijanska drama "Kravate" i grčka drama "Jabuke". Glavna nagrada biće uručena na zatvaranju festivala 12. septembra.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS


Najnovije: Na portalu

grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city